Ken­nis­cen­trum sociale economie

Wist je dat de helft van de West-Vlaamse industriële ondernemingen met tien werknemers of meer gelinkt is met een maatwerkbedrijf? Deze samenwerking is cruciaal voor de verankering van de West-Vlaamse industrie.

Sociale economiebedrijven spelen door hun brede expertise een cruciale rol in de realisatie van een inclusieve arbeidsmarkt.

Vanuit het kenniscentrum sociale economie wil POM West-Vlaanderen sociale economiebedrijven ondersteunen in het opnemen van deze rol. We stimuleren hen in het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden met andere sociale economiebedrijven en reguliere ondernemingen.

Kennisalliantie inclusieve technologie

Maatwerkbedrijven voelen de noodzaak om te innoveren. Ze moeten de steeds complexere markt bereikbaar houden voor hun (zwakkere) werknemers. Een serieuze uitdaging.

Inclusieve technologieën zijn hiervoor een oplossing. Ze vereenvoudigen moeilijk werk en dragen bij tot een inclusieve arbeidsmarkt. Bovendien verhogen ze het rendement van de bedrijven. Dat is dus een win-win.

Samen met 4Werk en de West-Vlaamse maatwerkbedrijven stimuleert POM West-Vlaanderen de inzet van inclusieve technologieën. We zetten in op een duurzame verankering van deze expertise. In een kennisalliantie voor inclusieve technologieën lopen volgende concrete acties:

  • Oprichting van een ‘shared engineeringbureau
  • Creatie van een multimediaalonlineplatform voor een vlottere kennisdeling
  • Aanbieden van laagdrempelige dienstverlening inzake implementatie van inclusieve technologieën
  • Opzetten van nieuwe pilots/proeftuinen voor de ontwikkeling van operator ondersteunende technologieën
  • Ontsluiten van ontwikkelde technologieën vanuit kennisinstellingen

Samenwerking tussen sociale economie en reguliere economie

Vlaanderen ambieert een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030. POM West-Vlaanderen ondersteunt deze ambitie. Tegelijkertijd willen we op een meer inclusieve manier naar de arbeidsmarkt kijken. In dat opzicht speelt de participatiegraad een rol. Want die houdt niet alleen rekening met betaalde arbeid, maar ook andere vormen van (niet-betaalde) arbeidsmatige activiteiten.

We zien twee manieren om een duurzame en inclusieve arbeidsmarkt te realiseren:

  1. Meer bewegingsmogelijkheden aanbieden tussen de verschillende segmenten van de participatieslang
  2. Een regelgevend kader opzetten dat opwaartse bewegingen aanmoedigt

Dit laat mensen toe om door te groeien naar een zelfstandige vorm van werk, maar evengoed om (tijdelijk) terug te vallen op meer ondersteunende activiteiten en zo te voorkomen dat iemand de band met de arbeidsmarkt verliest.

Als samenwerkingsfacilitator neemt POM West-Vlaanderen volgende taken op:

  • Het opzetten van nieuwe samenwerkingsvormen tussen sociaal economische ondernemingen en reguliere bedrijven
  • Meer beweging op de participatieladder aanmoedigen
  • Het creëren van een aanbod voor elke West-Vlaming die wil werken, hoe ver deze persoon zich ook van de arbeidsmarkt bevindt

Op het platform doeners.be vinden bedrijven de ideale partners voor een samenwerking met een bedrijf uit de social economie.

Relevant cijfermateriaal

Naast innovatieve projecten speelt POM West-Vlaanderen ook een belangrijke rol als kennispartner van het brede socio-economische werkveld. Onze organisatie zorgt voor de nodige cijfermatige onderbouwing en heldere beleidsdata omtrent sociale economie. De resultaten van deze studies worden - in overleg met het werkveld – ingezet om de besluitvorming rond bepaalde thema’s te faciliteren. Ontdek wat wij opbrengen voor de maatschappij.

Ik heb een vraag