• Home
  • Nieuws
  • 50.000 extra West-Vlaamse talenten door ondersteunende maatregelen

50.000 extra West-Vlaamse tal­en­ten door onder­s­te­unende maatregelen

Meer informatie

  • Talent
  • Een inclusieve arbeidsmarkt
  • Kenniscentrum sociale economie
22/12/2022

Een hogere werkzaamheidsgraad door kansen te creëren

De krapte op de arbeidsmarkt aanpakken en streven naar een werkzaamheidsgraad van 80% zijn belangrijke (West-)Vlaamse beleidsprioriteiten. Elk talent is broodnodig om onze productie en dienstverlening draaiende te houden.

Dit omvat ook de personen die wat verder afstaan van de arbeidsmarkt en die extra ondersteuning nodig hebben om aan de slag te gaan of te blijven.

De vinger aan de pols, met de ‘participatieslang’.

Maar wat is de impact van die ondersteuning op de tewerkstelling van kansengroepen? Om een duidelijk beeld te krijgen, zetten we de maatregelen per doelgroep uit op een participatieslang.

Uit de nieuwe update van deze overzichtelijke monitoringstool blijkt dat in 2021 bijna 50.000 personen hun weg naar de West-Vlaamse arbeidsmarkt vonden met een maatregel om hen daarin te ondersteunen. Ten opzichte van 2020 is dat een daling van 4,8%. De sterke daling na de piek in 2019 loopt parallel met de vele wijzigingen in het doelgroepenbeleid.

“De cijfers van 2021 tonen vooral aan dat de maatregelen opnieuw goed hebben geholpen om mensen te activeren die wat verder van de arbeidsmarkt af staan.”

Ines Verhalle - Program Manager Inclusieve arbeidsmarkt

De participatieslang biedt in één oogopslag het overzicht van maatregelen die bijdroegen tot de activering van die 50.000 talenten uit de kansengroepen. Deze cijfers kunnen werkgevers inspireren om (opnieuw) kansen te bieden aan werkzoekenden uit het bredere spectrum van de beroepsbevolking, vb. door middel van stageplekken, door een enclave te integreren op hun werkvloer, enzovoort.

Naast het overzicht van maatregelen is ook de achterliggende dataset beschikbaar op onze website, met data voor de volledige provincie West-Vlaanderen en opgesplitst per regio.

Beleid maken op basis van correcte en recente cijfers

Samen met de andere Vlaamse provincies, VDAB en het departement Werk en Sociale Economie (WSE) werken we vanuit POM West-Vlaanderen aan het beter ontsluiten van data over de tewerkstelling van kansengroepen.

De maatregelen worden in 2023 stapsgewijs opgenomen in de online databank provincies.incijfers.be. Op deze site kan je zelf cijfers opzoeken, kant-en-klare rapporten raadplegen en vind je een dashboard dat de kerncijfers per thema visualiseert.

Wil je nog meer informatie over de data?

Stel je vraag via e-mail: data@pomwvl.be

Of raadpleeg de studie met de bijhorende dataset.

Ik heb een vraag