• Home
  • Nieuws
  • Grote interesse voor Blauw Innovatiedorp op 23ste editie Oostende voor Anker

Grote inter­esse voor Blauw Inno­vatiedorp op 23ste edi­tie Oos­t­ende voor Anker

Meer informatie

  • Innoveren
  • Blue Energy
  • Drones
28/05/2024

De 23ste editie van het maritieme festival 'Oostende voor Anker' trok meer dan 200.000 bezoekers van 23 tot en met 26 mei 2024. Het thema dit jaar was 'Ontdekkingen op zee', met een focus op zowel de historische als de toekomstige maritieme wereld. Hoogtepunten waren een vloot van 150 klassieke schepen, waaronder de Spaanse galjoen El Galéon en de driemaster Artemis. Ook dit jaar ging er opnieuw veel aandacht naar innovatieve maritieme technologieën en duurzame scheepvaart.

Brede interesse voor Blauw Innovatiedorp 

De vierdaagse kon mede dankzij het zonnig weer, rekenen op een grote opkomst. Maar liefst 500 scholieren van het middelbaar onderwijs brachten een bezoek aan onze stand en kregen er uitleg over ons Trainingslab The Reef, ons test- en demoplatform Blue Accelerator. Via het interactief ontmantelingsspel ontdekten ze al doende het belang hiervan.

Belang van onderzoek en innovatie voor de sector

Zondagnamiddag nam collega Ira Lardinois, cluster manager Blue Energy samen met vertegenwoordigers van Jan De Nul, VITO en Universiteit Antwerpen, deel aan het panelgesprek over de uitdagingen waar de maritieme sector voor staat. Belangrijkste conclusies: het blijvend belang van onderzoek en innovatie, waarbij de steun van de overheid cruciaal is, maar ook de sensibilisering van jongeren over arbeidskansen in de sector, en het verantwoord omgaan met water onder het motto ‘elke druppel telt’. Enkel zo kunnen we onze positie als wereldleider in onder meer offshore energie veilig stellen.

Blue Accelerator & aankomende testinstallatie

Collega Koen De Wilde, projectmanager Blue Accelerator stelde Blue Accelerator voor aan het grote publiek en introduceerde de drijvende zonnepaneelinstallatie waar binnenkort een demonstratie mee wordt uitgevoerd. Johnny Meit van Oceans of Energy lichtte het potentieel van drijvende zonnepanelen toe. "Het is mogelijk om op een zonnige dag zonder wind met 3% van de oppervlakte van een offshore windpark evenveel energie op te wekken met drijvende zonnepanelen als met offshore wind." Deze installatie van Oceans of Energy ligt nu in haven Oostende en wordt binnenkort naar de test- en demonstratiezone van de Blue Accelerator versleept. Blijf onze kanalen volgen voor updates hieromtrent!

Bezoekers kunnen nu al uitkijken naar de 24e editie, gepland van 22 tot 25 mei 2025.

Ik heb een vraag