Lev­ensles van Futur­o­topia: Embrace the future!”

    06/10/2023

    Drie dagen lang dompelden we tijdens Futurotopia ondernemers en onderwijsspecialisten onder in de fascinerende wereld van strategisch toekomstdenken. Plaats van dit gebeuren was Kortrijk Xpo, voor de gelegenheid omgetoverd tot een futuristisch decor met 360°-beleving en centraal het podium als arena. Gladiator van dienst was professor Bishop, die we speciaal overvlogen uit Houston, Verenigde Staten. Zijn belangrijkste boodschap voor onze deelnemers en de rode lijn doorheen het krachtig driedaags programma: “Embrace the Future!”

    Enige zekerheid is de onzekerheid

    We lichten even toe. Mensen zijn bang voor het onbekende, dat is een normale reactie. Vaak hebben mensen behoefte aan stabiliteit en controle. En de toekomst is nu eenmaal onzeker en vooral onvoorspelbaar. Maar die negatieve gedachten zijn helemaal niet nodig. De enige zekerheid over de toekomst is de onzekerheid. En die gedachte moeten we juist omarmen.

    Disruptie is onvermijdelijk. We weten dat het zal gebeuren, we weten gewoon niet exact wat er zal gebeuren en wanneer. Betekent dit dat we ons hierop niet kunnen voorbereiden? Nee, integendeel. Peter Bishop leert ons dat we strategieën of maatregelen als individu of als organisatie kunnen voorzien om om te gaan met onverwachte gebeurtenissen of noodsituaties die de reguliere bedrijfsvoering kunnen verstoren. Als bedrijf kan je je voorbereiden en anticiperen op bijvoorbeeld onderbrekingen in de suply chain of op een cyberaanval of datalek.

    Door een stappenplan of strategie op te stellen voor tegenslagen in de toekomst, vergroten we de veerkracht van ons bedrijf of organisatie. Het stelt ons in staat om te allen tijde snel en efficiënt te reageren en eventuele impact tot een minimum te reduceren. Wat de toekomst brengt, weten we niet. We weten dat er meerdere toekomstscenario's mogelijk zijn. Daarom mogen we ons niet vastpinnen op één toekomstscenario. Uiteraard hebben we een ideaal scenario voor ogen. Maar we moeten ook de andere toekomstscenario’s incalculeren en ons hierop voorbereiden.

    Vier de toekomst: proactief handelen dankzij strategic foresight

    Professor Bishop gaf de aanwezigen op de openingsavond dinsdag 4 oktober tips & tricks om een future mindset te creëren. Hoe kunnen we ten eerste bepaalde trends en aannames analyseren om mogelijke toekomstscenario’s uit te stippelen? Speciaal voor Futurotopia ontwikkelden de initiatiefnemers van Futurotopia - POM West-Vlaanderen, TUA West en de Provincie West-Vlaanderen - de documentaire ‘Toekomstgeletterdheid’. Deze documentaire wordt na Futurotopia verder verspreid om het belang van strategisch toekomstdenken in alle geledingen van onze maatschappij te laten insijpelen. Maar je krijgt hier al de kans om de documentaire te bekijken!

    Onderwijs de toekomst: de sleutel ligt in handen van het onderwijs

    Met zijn organisatie Teach the Future heeft professor Bishop de missie om strategisch toekomstdenken ook in het onderwijs te implementeren. We leren over het verleden, waarom zouden we onze kinderen niet over de toekomst onderwijzen? Daarom reist hij de wereld rond om het belang hiervan toe te lichten bij onderwijsspecialisten.

    Op woensdag 4 oktober gaf Bishop een keynote en workshop aan zowel beleidsmensen uit het onderwijs als leraren middelbaar onderwijs. De toekomst evolueert steeds sneller en sneller. Daarom is het zeker voor de volgende generatie belangrijk om stil te staan bij de mogelijke toekomstscenario’s en hoe bepaalde beslissingen daarop impact kunnen hebben. Denk maar aan de evolutie in de arbeidsmarkt, technologische vooruitgang, globalisering, sociale veranderingen of milieubewustzijn.

    Begrijp de toekomst: ga zelf aan de slag

    Op donderdag 5 oktober ging Peter Bishop met ondernemers aan de slag. Het opbouwen van mentale flexibiliteit is heel belangrijk om als zaakvoerder met een onzekere toekomst om te gaan. Hij gaf met een workshop en keynote de aanwezigen bepaalde tools, zoals bijvoorbeeld het Future Wheel, om vanuit een multidisciplinaire benadering complexe en onderling verbonden toekomstige uitdagingen aan te pakken.

    De essentie van de keynotes, workshops en presentaties legden we met visual harvesting vast. Dit was het resultaat:

    Bekijk hier de aftermovie van Futurotopia!

    Ik heb een vraag