• Home
  • Nieuws
  • Food Innovation Park: nieuw wetenschapspark in Roeselare zorgt voor missing link tussen voedings- en gezondheidssector

Food Inno­va­tion Park: nieuw weten­schapspark in Roe­se­lare zorgt voor miss­ing link tussen voed­ings- en gezondheidssector

Meer informatie

  • Innoveren
  • Ruimte
  • Voeding
  • Wetenschapsparken
04/03/2023

Samen met VIVES en Flanders’ FOOD openden we op woensdag 1 maart officieel het eerste gebouw van het nieuwe wetenschapspark in Roeselare. Focus van Food Innovation park is het stimuleren van innovatie met een link tussen voeding en gezondheid.

Dit gloednieuwe gebouw is één van de realisaties binnen het Europees Interreg-project PROOF (Platform for Research Oriented towards persOnalised Food). Tijdens het voormiddagprogramma kwamen de overige projectresultaten uitgebreid aan bod. Blik samen met ons terug op deze geslaagde en inspirerende dag.

Voorstelling projectrealisaties PROOF (voormiddag):

  • Barbara Plovie (VIVES) vertelde hoe ze samen met Flandria Foods, FysioStofberg en De Lovie de receptuur voor eiwitrijke soepen ontwikkelden en welke voordelen dit biedt voor mensen met sarcopenie, de focusgroep van dit onderzoekstraject.
  • Professor Remco Havermans (Universiteit Maastricht) presenteerde enkele conclusies rond de impact van voeding op het welzijn van patiënten met COPD (chronische obstructieve longziekte). Uit onderzoek bleek dat COPD-patiënten - die een verminderde smaak en reuk hebben - de energie- en eitwitverrijkte voedingsproducten van Fijnproevers wel waardeerden. Een belangrijke bevinding in de zoektocht naar geschikte producten voor deze doelgroep.
  • BeWell Innovations en Greenhabit toonden hoe monitoring en coaching de levenskwaliteit van mensen met sarcopenie en COPD verbetert. Ze legden uit hoe patiënten met een ontwikkelde tool zelfstandig hun eigen vitale en virale parameters kunnen meten. In combinatie met een digitaal coachingsprogramma kunnen ze zo hun grenzen verleggen naar een betere levenskwaliteit in hun thuisomgeving.
  • An-Sofie Pinket (POM West-Vlaanderen) gaf uitleg over de twee open onderzoeksinfrastructuren die binnen het project vorm kregen: het onderzoeksgebouw op Food Innovation Park (Roeselare) en de NUTRIM Clinical Research Unit (Maastricht).
  • Bekijk hier de presentaties van de voormiddagsessie.

Food Innovation Park opent officieel de deuren (namiddag):

  • Diëtist, auteur, spreker en chef Michaël Sels gaf in zijn boeiende uiteenzetting een duidelijke boodschap mee: "Als we samen voor meer gaan (meer groenten, meer fruit en meer volle granen) volgt de rest vanzelf en kunnen we de fitste versie van onszelf worden."
  • Tijdens een panelgesprek zoomden Jean De Bethune (POM West-Vlaanderen), Joris Hyndryckx (Hogeschool Vives), Jan Vander Stichele (Flanders’ FOOD) en Kris Declercq (Stad Roeselare) in op de doelstellingen van Food Innovation Park:

“Er is een groeiende vraag naar voeding op maat, onder meer door de vergrijzing. Om die kwaliteitsvolle en betaalbare producten te ontwikkelen, is samenwerking tussen de voedings-, zorg- en gezondheidssector essentieel. Onderzoek rond deze thematiek is vaak nog versnipperd. Met Food Innovation Park maken we de brug tussen deze sectoren en brengen we hun expertise samen. De aanwezige testapparatuur staat ter beschikking van alle bedrijven, kennisinstellingen en zorg- en gezondheidsactoren.”

We sloten de namiddag af met een rondleiding in het nieuwe onderzoeksgebouw op Food Innovation Park, gevolgd door een netwerkmoment met een hapje en drankje.

Meer weten of een vraag over Food Innovation Park voor jouw bedrijf of organisatie?
We helpen je graag verder

Ik heb een vraag