• Home
  • Nieuws
  • Eerste showcase rond duurzaam waterbeheer was een schot in de roos

Eerste show­case rond duurza­am water­be­heer was een schot in de roos

Meer informatie

  • Ruimte
  • Bedrijventerreinen van de toekomst
18/06/2024

Op donderdag 13 juni vond in Bluebridge, Oostende de inspirerende showcase 'Water' plaats. Een absolute must voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam waterbeheer en de uitdagingen van droogte en wateroverlast. Het evenement trok een divers publiek van ondernemers, beleidsmakers en milieu-experts uit de regio aan. Deze inspiratienamiddag was de eerste in een reeks showcases die POM West-Vlaanderen binnen ‘Bedrijventerreinen van de Toekomst’ wil organiseren rond de diverse verduurzamingsthema’s.

Lieven Tack, algemeen directeur van POM West-Vlaanderen, heette alle aanwezigen welkom. In zijn openingstoespraak benadrukte hij het belang van samenwerking en innovatie in het licht van de klimaatverandering en groeiende economische activiteiten in onze provincie.

Tools en best practices

Daarna volgde een reeks presentaties waarin diverse tools en best practices gedeeld werden. Dirk Halet van VITO – VLAKWA beet de spits af. Hij deelde inzichten over hoe bedrijventerreinen waterneutraal kunnen worden door efficiënte watermanagementstrategieën te implementeren. (Download de leidraad van VLAKWA i.o.v. de POM.) Vervolgens nam Siel Gybels van Leiedal het woord. Zij lichtte de baanbrekende case toe over energiecaptatie uit drinkwaterleidingen, wat niet alleen water maar ook energie bespaart. Ten slotte introduceerde Ine Soenen van Provincie West-Vlaanderen het innovatieve concept van BETONwater. Zij ontwikkelden een systeem waarbij gezuiverd betonwater wordt gebruikt voor irrigatie, een duurzame oplossing die waterbesparing en hergebruik bevordert.

WaterProof

Na een korte koffiepauze zette Wim Schiettecatte van VITO de namiddag verder met een toelichting over het WaterProof-project. Dit project richt zich op innovatieve technieken en processen voor duurzaam waterbeheer en benadrukt de noodzaak van geïntegreerde waterbeheeroplossingen. Alle cases werden verzameld in een belevingscontainer. Tijdens het bezoek aan de container konden de deelnemers zelf ervaren hoe waterwinst op bedrijventerreinen wordt gerealiseerd.

Eindigen doen we traditiegetrouw met een netwerkmoment. De deelnemers praatten verder over de gepresenteerde ideeën, legden nieuwe contacten en verkenden mogelijke samenwerkingen.

Kortom, een geslaagde Showcase 'Water'. De inspiratienamiddag bood een schat aan kennis en inspiratie voor duurzaam waterbeheer op bedrijventerreinen. De combinatie van praktische tools, innovatieve casestudies en netwerkmogelijkheden maakte deze middag tot een waardevolle ervaring voor alle aanwezigen. 

Ik heb een vraag