Drie zorgin­no­vaties die een wereld van ver­schil maken.

Meer informatie

    28/04/2023

    Samen met In4Care ondersteunde POM West-Vlaanderen afgelopen drie jaar drie EFRO GTI projecten rond ‘Waardegedreven Zorginnovaties’. Cocreatie en innovatie vormden de basis voor elk project, dat telkens resulteerde in een oplossing op maat met meerwaarde voor alle betrokken partijen.

    Samenwerking tussen start-ups, zorgorganisaties, bedrijven en kennisinstellingen is van groot belang om de zorgkwaliteit van morgen te verbeteren. Het combineren van hun expertise zorgt voor een betere afstemming van de gezondheidszorg op concrete behoeften. Zo vertrekt elk project vanuit een concrete zorgnood met oog voor zowel maatschappelijk als economisch nut.

    Abetio

    Resultaat van dit project is een multifunctionele bordverhoger die het eten dichter bij de mond brengt en de handeling van eten sterk vereenvoudigt. De eetlust wordt gestimuleerd door geuren dichter onder de neus te brengen. Het geeft ook extra stabiliteit aan platte of diepe borden, kommen en tassen. Samengevat: de bordverhoger ondersteunt de zelfredzaamheid van de gebruiker, verlicht de taken van de mantelzorger en de zorgverleners kunnen meer tijd vrijmaken voor hun patiënten.

    InnoPsy

    Het online behandelplatform Well is een knap voorbeeld hoe digitale innovaties de patiënt kunnen ondersteunen. Deze flexibele tool laat de gebruiker toe korte gestandaardiseerde sessies te volgen om veelvoorkomende psychische problemen aan te pakken. Bedrijven kunnen via dit platform de mentale fitheid van hun medewerkers anoniem ondersteunen. Klachten zoals burn-out, slapeloosheid of piekeren kunnen zo snel en adequaat aangepakt worden.

    Stroke2gether

    Personen die na een beroerte uit het ziekenhuis ontslagen worden, kunnen met behulp van deze app efficiënt thuis revalideren. Deze digitale oplossing combineert persoonlijke begeleiding, leefstijladvies op maat, rechtenverkenning en betrouwbare doorstroom van behandelingsresultaten. Op die manier krijgt de patiënt de optimale ondersteuning bij zijn revalidatie en re-integratie in de maatschappij.

    Ik heb een vraag