Meer informatie
Onze experts
Lees meer
Aan het label 100% West-Vlaams herken je de heerlijke producten van ambachtelijke vaklui uit onze provincie. Dit jaar verwelkomden we 6 ondernemers in het dynamisch netwerk van streekproducenten. Ook 22 delicatessen kregen een erkenning en mogen voortaan het label dragen. Proef je de eerste Brugse Whisky, gin met inheemse kruiden, haverwafeltjes, cider of een van de vele streekbiertje?
Dit zijn de 100% West-Vlaams-streekproducten van 2022:
Aperitief
Brugse Whisky Company (nieuw)
Whiskyfans Peter en Thibaut, vader en zoon, pakken uit met een primeur: de eerste Brugse whisky. Bovendien gestookt, gerijpt en gebotteld in Brugge. Een grapje van een klant in het restaurant van het duo bracht de bal aan het rollen. Na drie jaar rijpen achter slot en grendel presenteerde de Brugse Whisky Company eind 2022 haar eerste Brugse whisky. Dat onder de naam Rogia en Ryggia. Op zoek naar een meer budgetvriendelijk alternatief? Proef dan de Brugse Whiskycream.
Entre-Deux-Monts
Het Belgische wijndomein Entre-Deux-Monts is gelegen op de prachtig glooiende flanken tussen de Rodeberg en de Zwarteberg, recht in het hart van Heuvelland. Gelegen op de snijlijn tussen deze twee bergen en pal op de grens met Frankrijk produceert Martin Bacquaert unieke cool climate wijnen. Het gematigde zeeklimaat, onder invloed van de Noordzee, ligt samen met de unieke samenstelling van de terroir aan de basis van de frisse, elegante en gebalanceerde Entre-Deux-Monts-signatuur.
Fox - Maxime Claeys (nieuw)
Maxime Claeys (Geluwe) selecteert bij de buren van Demyfruit de lekkerste appels en peren. Die perst hij tot sap dat hij laat vergisten. Het resultaat? FOX cider, een verrassend verfrissend drankje.
Bier
Botteltje (nieuw)
In café-resto-hotel Botteltje ben je aan het juiste adres voor een all-inbierbeleving. Chef-kok James bereidt er voor jou heerlijke varkenswangetjes met Keyte Dobbel-tripel, een wonderlijke crème brûlée met Sint-Bernardus prior of een Oostendse garnaalkroket met Ostensche Strever. Die laatste is trouwens het huisbier van Botteltje. Als trotse ambassadeur voor de meer dan 300 soorten gerstenat in zijn café, voelde James de kriebels om zelf in de brouwketel te roeren. Resultaat zijn de Ostensche Strever Blond en de Ostensche Strever Quadrupel, gebrouwen bij Brouwerij Maenhout.
Brouwerij De Leite
De familie bieren van De Leite kenmerkt zich door speelse namen zoals Femme Fatale en Enfant Terriple. Bovendien onderscheiden de bieren zich door hun kunstige etiketten, allen van de hand van kunstenaars uit de familie Vermeersch. Luc Vermeersch richtte Brouwerij De Leite (Ruddervoorde) op in 2008. In 2021 versterkt de ‘De Leite familie’ met de bieren van Paljas.
Brouwerij Rodenbach
Brouwerij Rodenbach, waar de Rodenbachbieren rijpen in eiken foeders. In het West-Vlaamse Roeselare stichtte de familie Rodenbach in 1836 de brouwerij. Ze staat vooral bekend voor haar Vlaams roodbruin bier. Het recept ervan dateert al uit de middeleeuwen en het bier wordt enkel in Zuid-West-Vlaanderen gebrouwen. Een heerlijke verfrissend biertje.
Brouwerij Stokhove (nieuw)
Jan en Levi die hebben baarden, die hebben baarden. Naast een ruwe vikingbaard hebben de mannen van Brouwerij Stokhove ook een gezamenlijke liefde voor bier en sterke dranken. In Waardamme brouwen en stoken ze verfijnde streekbiertjes, bierschnaps en ander vloeibaar lekkers.
De Houtlandse Brouwers
Op een boogscheut van de Markt in Torhout en middenin het Houtland transformeerde Bart Degrande zijn fotostudio tot een prachtige microbrouwerij. Zo heeft Torhout voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog opnieuw een eigen brouwerij. Op vaderdag 2020 openden De Houtlandse Brouwers Bart en Johan de deuren. Sinds dan zijn proevers en kopers elke vrijdagmiddag en zaterdag welkom. Leuk weetje: het ontwerp van het etiket is geïnspireerd op het wapenschild van Torhout.
Vliegende Paard Brouwers
De hoofdprijs wegkapen van de eerste bierwedstrijd waaraan je meedoet... de Vliegende Paard Brouwers nam meteen een vliegende start door in 2011 als beste hobbybier en -brouwer uitgeroepen te worden op de Brouwland Biercompetitie. Intussen is Andy zelfstandig brouwer en creëerde hij meer dan zestig creatieve biertjes. Koffiebier, rodebietenbier, jasmijntheebier, kombuchabier, appelciderbier... niets is te gek. De bekendste bieren van de Vliegende Paard Brouwers uit Oedelem zijn de Préaris, de Marius en de White Dragon.
Koffie & gebak
Nord.C Coffee Roasters (nieuw)
“Roasted by the sea, harvested on fair land.” Geert en Stephanie brengen met Nord.C Coffee Roasters specialty koffie met respect voor het product en de producent. Eerlijke handel en duurzaamheid zijn belangrijke factoren bij de selectie van hun koffiebonen. Het aanbod Nord.C koffies varieert hierdoor van seizoen tot seizoen. Het enige wat vaststaat is het eindresultaat: een heerlijke koffie. Benieuwd? Spring gerust binnen bij Nord.C, elke vrijdag is het open roasting day in Blankenberge. Geert, leraar in hotelschool Ter Duinen, bezorgt je een ware koffiebeleving.
Otto Waffle Atelier (nieuw)
In hartje Brugge serveren Otto en Katrien verse premium haverwafels. Hun Brugse wafels hebben een design hun naam waardig: de wafels springen in het oog door hun prachtige kantvorm. Bovendien zijn ze bijzonder smaakvol. Zet je tanden in deze kraakverse ambachtelijke wafel op basis van havermout, havermelk en kokosbloesemsuiker. Kies aardbeien recht van bij de boer of bloemetjes van de Kruiderie als fantastische topping. Bijna te mooi om op te eten! Tip: de voorverpakte Brugse wafeltjes zijn een ideaal souvenir aan je dagje Brugge.
Oud Huis Deman
Al meer dan 140 jaar (sinds 1880) maken vijf opeenvolgende generaties vrouwen Brugse Beschuit, kletskoppen, Brugse Achten, Speculaas en Amandelbrood in een legendarische koekjesbakkerij in hartje Brugge. Anne en Stefanie leveren dagelijks topkwaliteit af. Moeder en dochter werken harmonieus samen om op ambachtelijke wijze heerlijke koekjes te bakken. Kun jij je nog een kaasplank voorstellen zonder een Brugs Beschuitje? Wij ook niet.
Vondels | De Pelgrim
De Pelgrim in Wulvergem is een dagcentrum voor 35 volwassenen met een mentale beperking. Vondels biedt er deze mensen een zinvolle dagbesteding met respect voor mens en natuur. Elke doelgroepmedewerker kan er met zijn individuele mogelijkheden een steentje bijdragen. In het confituuratelier verwerken ze het fruit van de Vondels-domeinen (De Pelgrim en De Milieuboerderij) tot confituren en geleien om de vingers bij af te likken. Het verkoopbare eindproduct is de kroon op hun werk.