Agri-food smart spe­cial­i­sa­tion event

  • Innoveren
  • Ondernemerschap
  • Ruimte
  • Voeding
  • Digital Health
  • Internationaal ondernemen
  • Wetenschapsparken
  • Testfaciliteiten
03/06/2022

Gepassioneerd door het creëren van veerkrachtige en duurzame voedselsystemen? Ontdek dan hier welke inzichten er naar boven kwamen tijdens ons internationaal netwerkevenement waar de toekomst van de agri-food industrie werd geschetst.

We zetten enkele takeaways voor je op een rij:

Keynote dr. S. Lodens van de Bio Base Europe Pilot Plant gaf een digitale rondleiding door zijn multifunctionele pilootfaciliteit voor procesontwikkeling en illustreerde hoe samenwerking en opschaling diverse partijen kan vooruithelpen. Dankzij de ingebruikname van gedeelde proeffaciliteiten kunnen geïnteresseerde partijen de kloof tussen beschikbare onderzoeksbronnen en commercialiseringsmiddelen overbruggen. Hoe? Door het delen van risico én risicovermindering.

Keynote Nele Lauwers van Boerenbond, projectpartner EFUA in het H2020-project, wil stadslandbouw ontsluiten door beter te netwerken, meer kennis, meer middelen en beter beleid te faciliteren. Ze wil dit verwezenlijken door middel van het UA-platform, een webgebaseerde interface die tot doel heeft participatie en dialoog tussen belanghebbenden in Europa te vergroten en kennishiaten te overbruggen.

“Samenwerking tussen stakeholders blijkt dus de manier om te bouwen aan een duurzame toekomst.”

Keynote Louise Krogh Johnson, business development manager bij FBCD en disseminatiemanager in het ZeroW-project, wees erop dat ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd, verloren gaat. Het ZeroW-project pakt de uitdaging van voedselverlies en -verspilling aan door een mix van innovaties in reële omstandigheden te ontwikkelen en te testen. Hun doel? Ambitieuze waste-reducties te realiseren in alle stadia van de voedselwaardeketen, van oogst tot consumptie. Dankzij onderzoek rond diverse topics in living labs over de wereld, worden datagestuurde, zero-waste applicaties gecreëerd om langetermijn oplossingen te faciliteren.

Keynote Ine Petry sprak ook over living labs en hoe ze duurzame voedselsystemen in een stedelijke context mogelijk maken. CITIES2030 heeft als doel steden en regio's, consumenten, industriële partners, het maatschappelijk middenveld en onderzoeksinstellingen met elkaar te verbinden en actieve deelname van alle belanghebbenden binnen het stadsregiosysteem aan te moedigen. Ze willen deelnemers motiveren om onderzoeks- en innovatieprocessen te integreren in levensechte gemeenschappen en omgevingen.

“Ongetwijfeld zijn living labs dé platformen van de toekomst om levenslang leren mogelijk te maken.”

Keynote Karsten Wilhelm en keynote David Volk spraken over energie- en materiaalstromen in dakserres. Door een innovatieve en multidisciplinaire aanpak hopen ze de CO2 in de bouw- en agrarische sector te verminderen. Hoe? Door energie-uitwisseling en lokale voedselproductie te combineren. Ze gebruiken dakserres voor het hergebruik van hulpbronnen, om CO2 op te vangen en de voedselbestendigheid in stedelijke gebieden te vergroten. Hun uiteindelijke doel? De creatie van groene steden.

Keynote Prof. Dr. Leo Marcelis, expert tuinbouw & productfysiologie aan de Wageningen Universiteit in Nederland, sprak over het SKY HIGH-project, waar ze de opbrengst, het efficiënt gebruik van hulpbronnen en de productkwaliteit in verticale kwekerijen willen optimaliseren. Ze creëerden concepten voor het ontwerp en de controle van verticale cultivatie die de kwaliteit en kwantiteit van de productie van verse groenten garanderen, elke dag van het jaar. Met substantieel betere smaak, geur, uitzicht, houdbaarheid en voedingswaarde, geen gebruik van pesticiden of nutriëntenuitstoot, minder energieverbruik per eenheid product, minstens twintig keer minder landgebruik en slechts 2 tot 4 liter waterverbruik per kg groente, lijkt het erop dat ze de heilige graal-roadmap naar verticale landbouw aan het ontwikkelen zijn.

Meer weten? Bekijk de powerpoints van onze gerenommeerde keynote speakers:

Samenwerken binnen de programma's EFRO of Horizon Europa? Neem vrijblijvend contact met ons op:

Projectpartners

cities2030Europese UnieProvincie West-VlaanderenPOM West-VlaanderenTUAVIVES_logo_2022Inagro

Ik heb een vraag