• Home
  • Nieuws
  • Project AB Réfugiés-Emploi begeleidt op 4 jaar tijd 650 vluchtelingen naar werk

Project AB Réfugiés-Emploi begelei­dt op 4 jaar tijd 650 vluchtelin­gen naar werk

Meer informatie

  • Talent
17/06/2022

In 2014 zorgde het conflict in Syrië voor een ongeziene vluchtelingenstroom richting Europa.

In de golf van solidariteit die daarop volgde, ontstonden heel wat initiatieven om deze mensen op te vangen en te ondersteunen. Eén van deze initiatieven was het Interreg project AB Réfugiés-Emploi, waarin Vlaamse, Franse en Waalse partners de krachten bundelden om Syrische – maar ook andere – vluchtelingen op te vangen en via tewerkstelling te helpen integreren in onze maatschappij. Hiermee werd ook ingespeeld op het tekort aan arbeidskrachten in Vlaanderen.

Op 2 juni 2022 presenteerden we tijdens het slotevenement in Moeskroen de resultaten en de successen van de afgelopen vier jaar gepresenteerd. Dit gebeurde samen met met de partners van zusterproject AB Réfugiés-Social.

Tijdens het evenement gaf Pieter Stockmans (journalist bij MO Magazine, Knack, De Standaard e.a.) een persoonlijke getuigenis over het gevaarlijke traject dat vluchtelingen moeten afleggen in hun zoektocht naar een beter en een veiliger leven.

Er werden ook enkele opvallende resultaten van het project in de kijker gezet:

  1. Meer dan 650 vluchtelingen kregen begeleiding, vaak met een aanpak op maat. Van hen vonden meer dan 180 mensen ook effectief werk.
  2. Om de communicatie op de werkvloer te verbeteren, ontwikkelde de Provincie West-Vlaanderen, samen met heel wat partners, het digitaal beeldwoordenboek FACT. Met deze zeer intuïtieve app voor smartphones kan je vakjargon opzoeken, bekijken en beluisteren in 10 talen. De app werd ondertussen 18.000 keer gedownload en bevat 1500 woorden.
  3. de begeleiding van vluchtelingen brengt specifieke uitdagingen met zich mee. Vanuit hun ervaring bundelden de partners hun 'best practices' in handige fiches. Op die manier kunnen ze die kennis delen met iedereen die vluchtelingen begeleidt.

Projectpartners

Le ForemVDABProvincie West-VlaanderenMission Locale DouaisisEntreprendre EnsembleEnseignement de Promotion Sociale

Met steun van

Interreg France Wallonie VlaanderenProvincie West-Vlaanderen

Ik heb een vraag