WestTech: terugblik inspiratie-event voor de West-Vlaamse technologische ondernemer

Op 7 en 8 februari demonstreerde de POM West-Vlaanderen tijdens WestTech, het inspiratie-event voor ondernemers, waarom innovatieve hoogtechnologische bedrijven goed gedijen op West-Vlaamse grond. Tijdens deze twee dagen konden de bijna 3000 bezoekers op de POM Smart Tech Box via demo's ontdekken wat kennisinstellingen voor bedrijven kunnen betekenen. En met Peter Torreele, voormalig directeur van het World Economic Forum, en techno-futuroloog Christian Kromme stonden er twee prominente keynote speakers op het programma van de slotconferentie Disruptival - The Conference.

WestTech, voor de eerste maal georganiseerd door de POM West-Vlaanderen, vond plaats flankerend met MNE, de gerenommeerde beurs over en voor de maakindustrie in Kortrijk Xpo. "Innoveren is de sleutel tot succes voor bedrijven. In West-Vlaanderen tellen we al heel wat bedrijven die top zijn in hun sector”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen. "Door het blijven stimuleren van toponderzoek en het garanderen van degelijke opleidingen willen we ons nog meer profileren als de provincie met de perfecte omkadering om innovatieve technologische bedrijven verder te laten groeien.”

POM Smart Tech Box

Op de POM Smart Tech Box toonden Vlaamse kennisinstellingen met cross-sectorale technologische demo’s hoe hun onderzoek op maat van de kmo’s ingezet kan worden. VIVES demonstreerde metaal-3D-printen voor extrusiematrijzen en kalibers. De collaboratieve robot van Sirris met veilige schroeftoepassing liet de toekomst van hybride werkposten zien. Digital Arts & Entertainment van Howest etaleerde hoe virtual & augmented reality ook in het bedrijfsleven vele toepassingen kent. KU Leuven campus Brugge pronkte met een industriële taprobot die omstaanders Brugse Zot aanbood maar illustreerde ook hoe condition monitoring van machines werkt. UGent focuste op flexibele assemblage, meer bepaald op het aansturen van productiemachines- en installaties op afstand.

          

Disruptival - The Conference

Innovatiedebat tijdens Disruptival

Hoogtepunt van WestTech was Disruptival – The Conference waar meer dan 600 deelnemers geïnspireerd werden. “Nieuwe technologieën en businessmodellen komen sneller dan ooit op ons af en veranderen onze manier van leven, werken en ondernemen.  De sprekers van de conferentie brachten een positief verhaal waarbij gefocust werd op de vele kansen en mogelijkheden die de technologische evolutie met zich meebrengt”, vertelt Jean de Bethune. "Voor elk bedrijf staan er veranderingen voor de deur, uitdaging is om deze als opportuniteiten te grijpen en er een voorsprong mee te nemen.” Zo was er onder meer een innovatiedebat met ervaringsdeskundigen en ondernemers zoals Bruno Van Den Bossche (CTO Televic), Stefaan Deraeve (zaakvoerder La vie est belle) en Stefan Grosjean (CEO Smappee). Kers op de taart waren de uiteenzettingen van de keynote speakers. Techno-futuroloog Christian Kromme toonde aan dat er geen toekomst is voor bedrijven die louter aan winst denken en Peter Torreele, voormalig directeur van het World Economic Forum, leerde de aanwezigen dat je voor innovatie vooral een ferme brok gezonde nieuwsgierigheid nodig hebt. Lees hier het volledige verslag van Disruptival - The Conference.

De POM West-Vlaanderen is van plan WestTech jaarlijks op te zetten, gekoppeld aan een technologiegedreven vakbeurs in Kortrijk Xpo. WestTech vormt op die manier het evenementiële luik van het doorgedreven industriegericht beleid van de Provincie West-Vlaanderen.

Media:

Bekijk hier de fotoreportage van WestTech!

Videoreportage Focus-WTV

Interview Jean de Bethune door Kanaal Z

Bekijk hier de aftermovie: