Provinciaal centrum voor duurzaam bouwen en renoveren Acasus (Veurne) opent de deuren

In de Pannestraat in Veurne openen de Provincie West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen op 19 oktober de deuren van het splinternieuwe Acasus voor het publiek.

Dit provinciaal centrum wordt hét aanspreekpunt voor particulieren, bouwprofessionals en lokale besturen die meer willen weten over duurzaam wonen, bouwen en verbouwen. Met het nieuwe gebouw wordt de werking van Acasus verankerd. De belangrijkste doelstelling is de volledige bouwketen bewust maken van de noodzaak van duurzaam bouwen, door te inspireren, te demonstreren en kennis uit te delen.

Renovatie en nieuwbouw

Acasus zit al sinds 2012 in Veurne, maar het nieuwe gebouw is nu ook een toonbeeld van duurzaam bouwen en renoveren. Het oude woonhuis is volledig geïsoleerd tot op BEN-niveau, waardoor het bijna energieneutraal is. De nieuwbouw is in hout opgetrokken en beschikt over een groendak dat zorgt voor extra isolatie en ook ecologisch is. Het hele gebouw wordt verwarmd door een warmtepomp.

Ontmoetingsplaats

Het nieuwe gebouw zal dienen als ontmoetingsplaats. Het omvat onder meer een permanente tentoonstelling die ingaat op zes thema’s: mobiliteit en ruimte, materiaal, water, biodiversiteit, energie en gezondheid. Via animatiefilmpjes krijgen de bezoekers de nodige duiding. Er is ook een filmpje met vijf voorbeeldprojecten uit West-Vlaanderen, ingesproken door de West-Vlaamse actrice Liesa Naert. Een flexibel demopunt met bedrijfscases en -realisaties geeft inspiratie voor ondernemers in de bouwsector. In Acasus huizen ook drie starterskantoren voor startende ondernemers. En er is ook een seminarieruimte met een capaciteit van 80 personen.

Om iedereen in coronatijden kennis te laten maken met Acasus werd het bureau GM360° onder de arm genomen om een virtuele 360°-tour te maken doorheen het nieuwe centrum. Die is te bezoeken via https://360-tour.be/acasus.

Meer info: www.acasus.be