GRENSARBEID ALS OPLOSSING OM WEST-VLAAMSE VACATURES IN TE VULLEN

In West-Vlaanderen raken heel wat vacatures niet ingevuld, in Nord-Pas-de-Calais en Henegouwen vinden heel wat werkzoekenden geen werk in eigen regio. Voldoende reden voor POM West-Vlaanderen om samen met partners uit Vlaanderen, Henegouwen en Frankrijk ‘werken over de grens’ te promoten.

De 22 projectpartners van het Europees project Grenzeloos Competent zetten de voorbije jaren heel wat initiatieven op touw om beide arbeidsmarkten efficiënter op elkaar af te stemmen. Ze plaatsten jobs in de sectoren voeding, textiel en duurzaam bouwen in de kijker, en ontwikkelden grensoverschrijdende opleidingsprogramma’s. Tijdens 127 bedrijfsbezoeken kregen heel wat bedrijven uitleg over de voordelen om grenswerkers in te schakelen en tips om het bedrijf voor deze doelgroep aantrekkelijker te maken.

Levenslang leren

Een van de succesformules van het project was het organiseren van beknopte opleidingen bij opleidingspartners. Werkzoekenden krijgen een bijkomende opleiding op de werkvloer met persoonlijke begeleiding zodat de drempel om aan de slag te gaan een stuk kleiner wordt. In totaal organiseerden we in de verschillende deelregio’s 68 opleidingssessies voor knelpuntberoepen in de sectoren voeding, textiel en duurzaam bouwen. 466 Vlaamse, Franse en Waalse cursisten kregen een opleiding om in een van deze sectoren aan de slag te kunnen gaan. Vooral de opleiding verpakkingsoperator in de voedingssector kreeg heel wat aandacht.

Sectorvitrines

Naast deze opleidingen, zette het project Grenzeloos Competent ook volop in op promotie van deze sectoren.  Met investeringen in sectorvitrines zetten de partners de betrokken industriële sectoren in de kijker:

  • Textielvitrine in Moeskroen
  • Job Labo Industrie in Duinkerke
  • Acasus (duurzaam bouwen) in Veurne
  • Joblabo Voeding in Roeselare

Sinds de opening in 2017 lokte het Joblabo Voeding al meer dan 3.773 jongeren en werkzoekenden die jobs in de voedingsindustrie kwamen ontdekken.

Big data: pendelarbeid in kaart gebracht

Om de grensarbeid beter in kaart te brengen, gaan de projectpartners nog een stapje verder. Voor het eerst gebruikten ze geanonimiseerde mobiele telefoniegegevens van providers Orange (Frankrijk) en Proximus (België) om grensoverschrijdende vervoersbewegingen te registreren en te analyseren. Door deze big data van vervoersbewegingen te analyseren, detecteren we bijvoorbeeld blinde vlekken in Frankrijk die weinig grenspendelaars genereren. Met gerichte acties kunnen we blinde vlekken activeren. Daarnaast hebben we socio-economische data uit verschillende bronnen vergelijkbaar gemaakt om de specifieke situatie in de verschillende regio’s beter te kunnen monitoren en vergelijken.

Toekomstvisie

 Alle bedrijven in West-Vlaanderen zijn op zoek naar competente werknemers. Om dit te realiseren moeten we grensoverschrijdend denken en handelen. Wij bewandelen vanuit provinciale hoek meerdere pistes om een vervolg te breien aan het project Grenzeloos Competent. Zo bouwen we verder op de fundamenten van deze samenwerking om met een transregionale aanpak bijvoorbeeld op vlak van opleidingen voor knelpuntberoepen deze problematiek verder aan te pakken.

Interesse om grensarbeid in te schakelen om uw vacatures in te vullen? Neem een kijkje op www.grenzelooscompetent.eu