Innovation Awards 2012 - winnaars

Categorie Beeld & ICT

SweetLog webapplicatie en cross platform mobiele app

SweetLog is een website en een applicatie op Windows Phone, Android en IOS die diabetespatiënten de mogelijkheid geven om hun glucosewaarden in te voeren. Na het invoeren van hun glucosewaarden krijgen ze op het juiste tijdstip een gepaste insulinedosis. Door gebruik te maken van verschillende schema’s wordt de dosis automatisch uitgerekend. Deze ingegeven glucosewaarden en insulinewaarden worden getoond in een duidelijke grafiek. De gegevens kan men exporteren naar een PDF en dit meenemen naar de begeleidende arts. Bovendien kan men deze arts als buitenstaander toevoegen, zodat de arts de ingevoerde waarden kan opvolgen en beheren.

Studenten:Margot Philippe (Torhout), Ludwig Van Gysel (Sinaai-Waas)
Hogeschool:Howest (Claudia Eeckhout) – campus Kortrijk

Bedrijf: Aaltra (Sint-Martens-Latem)

Categorie Gezondheidszorg

iRelugon: a Cytoscape plugin for the discovery and visualization of gene regulatory networks

iRegulon is een plug-in voor de bio-informatica tool Cytoscape (visualisatie van gen interacties). De plug-in, met client server architectuur, voorspelt transcription factors en motifs van een gegeven gene set. De plug-in is gevalideerd en vergeleken met de gelijkaardige tools oPOSSUM en Dire. iRegulon was zowel sensitiever als specifieker. iRegulon wordt gebruikt bij kankeronderzoek in het LCB.

Student: Koen Herten (Avelgem)

Hogeschool: Howest (Raphael Kiekens) – campus Brugge

Organisatie: Laboratory of Computational Biology (Leuven)

Categorie Internationaal & intercultureel

Als de nood het hoogst is, is de ruimte nabij

In dit eindwerk worden de verschillende mogelijke redenen voor ruimtekolonisatie bekeken en wordt gekeken of dit idee technisch mogelijk is. Is ruimtekolonisatie nabije toekomst of holle sciencefiction? Experts benaderen het onderwerp vanuit verschillende hoeken. Zo werden onder meer geïnterviewd: astronoom Leen Decin, televisiewetenschapper Lieven Scheire, demograaf Patrick Deboosere, hobbyastronoom Stijn Meuris, filosoof Jan-Hendrik Bakker, ruimtevaartexpert Robin Schoemaker en professor in de geneeskunde André Aubert.

Student: Lucas Derycke   (Izegem)

Hogeschool: Howest (Tom Van Gijsegem) – campus Kortrijk

 

Categorie Milieu & materialen

 

Gel simulation and characterization to determine sealing efficiency
TEConnectivity wanted to gain insight in mechanical and chemical processes inside hyperelastic gels, when put under pressure. In the fundamental research the hysteresis loops of the gels were determined by compressing and decompressing them in a contained environment. Creep and Mullins effect, storage and loss moduli are determined.

Student: Liesbeth Boon (Haasrode)

Hogeschool: KHBO (Pol Coudeville) – campus Oostende

Bedrijf: TEconnectivity (Kessel-Lo)

 

Categorie Onderwijs & kennisoverdracht

Breukelaere. Een educatief spel rond breuken
Breuken behoort tot één van de moeilijkste onderdelen van de basisschool en vormt een waar struikelblok voor heel wat leerlingen. Met behulp van een aantrekkelijk en motiverend educatief spel voor de 2de en 3de graad, wordt het breukenonderwijs nieuw leven ingeblazen en wordt het opnieuw in een positief daglicht gezet.

Studenten:Sanne Rathé (De Panne), Sielke Everaert (Beerst)

Hogeschool:KATHO (Pieter Van Biervliet) – campus Torhout

Organisatie: Vrije Basisschool Nieuwstad (Veurne)

 

Categorie Productontwikkeling

Ontwerp en realisatie van een testfaciliteit voor hydraulische pompen en transmissies

De testfaciliteit bestaat uit vier onderdelen: de aandrijfeenheid die instaat voor de aandrijving van het geheel, de transmissietestbank, de hydraulische pompentestbank en de gebruikersinterface. De testfaciliteit werd ontworpen om steeds met een kritische blik te kunnen waken over de geleverde kwaliteit van zowel nieuwe als vernieuwde onderdelen. Daarnaast zal deze ook ingezet worden voor het beoordelen van kwaliteitsproblemen en het voeren van research naar nieuwe pompen en transmissies.

Studenten: Jeffrey Pollet (Desselgem), Joris Tijtgat (Oostrozebeke)

Hogeschool KATHO (Philip Van Steenkiste) – campus Kortrijk

Bedrijf:TVH (Waregem)

 

Categorie Sociaal & multidisciplinair

Een meerwaarde als ergotherapeut: aanbieden van een zinvolle dagbesteding voor mensen met jongdementie

Het theoretisch gedeelte omvat informatie om een beter zicht te krijgen op hoe mensen met jongdementie functioneren. De cijfergegevens en informatie zijn gebaseerd op het Need YD onderzoek en het boek “Wegwijs in dementie op jonge leeftijd". In het praktisch gedeelte worden het dagverzorgingscentrum en de uitwerking van zinvolle dagbesteding beschreven. Om op een gestructureerde manier te werk te gaan, wordt het mnemonic-woord RESPECT gebruikt.

Student: Annelies Catteeuw (Heule)

Hogeschool: Howest (Linda Nuyttens) – campus Kortrijk

Organisatie: Dagverzorgingscentrum Rozemarijn (Sint-Willibrord/Brugge)