Bedrijven besparen 500.000 euro door in groep over te stappen van energieleverancier

Voor heel wat bedrijven zijn de energiekosten een zware dobber. Een goed contract afsluiten voor gas en elektriciteit is dan ook een noodzaak. Een recente groepsaankoop specifiek voor bedrijven, op initiatief van de POM West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg, bewijst dat bedrijven profijt kunnen halen uit het overstappen van leverancier. De POM's tellen jaar na jaar meer deelnemers voor de groepsaankoop die ze organiseren. Maar liefst 182 bedrijven schreven zich dit jaar in, waarvan 73 voor elektriciteit én gas. Zij realiseerden allen samen een besparing van € 499.760 op jaarbasis door naar een goedkopere leverancier over te stappen. Dit komt overeen met een gemiddelde besparing van € 2.260 per deelnemer voor elektriciteit en € 1.400 voor gas.

Naast de mooie financiële return werd ook aan het milieu gedacht: de POM's kozen heel bewust voor het aanbieden van contracten met groene stroom, die bovendien lokaal wordt opgewekt. Er namen 11 leveranciers deel aan de offertevraag, wat tot scherpe tarieven leidde en tevens de relevantie van het initiatief bewijst. De deelnemers voor elektriciteit, met een totaal jaarverbruik binnen de groepsaankoop van 33 GWh, werden door Lampiris vastgelegd. Voor gas werden de kleinere verbruikers (minder 150.000 kWh/jaar) ondergebracht bij Lampiris en de grotere verbruikers bij ENI. Het totale gasverbruik van alle deelnemers samen bedroeg 35 GWh. Voor de begeleiding van de groepsaankoop en het onderhandelen met de leveranciers deden de POM's een beroep op het studiebureau Zero Emission Solutions.

Nieuwe groepsaankoop

Ondernemers die op de hoogte willen gebracht worden van de volgende groepsaankoop die gepland wordt eind 2013, kunnen terecht op www.eco2profit.eu/groepsaankoop om zich te registreren