POM West-Vlaanderen brengt bezoek aan Zuid-Holland.

Een delegatie van de POM West-Vlaanderen bracht een werkbezoek aan Den Haag, Leiden en Rotterdam. Onder leiding van Voorzitter Jean de Bethune werden in 24 uur tijd drie boeiende afspraken gerealiseerd.

De eerste afspraak was op de residentie van de Belgische Ambassadeur Coornaert waarbij de POM West-Vlaanderen een aantal strategische visies kon voorleggen aan een aantal stakeholders die betrokken zijn in dezelfde transformatievisie voor het ondernemen in Nederland. Op vlak van startersbeleid, clusteraanpak en logistiek delen we dezelfde visie  maar zetten onze Nederlandse collega’s vooral in op een duidelijk focusbeleid waarbij toekomstgerichte niches aangepakt worden bvb. cybercriminaliteit in de security cluster. Ook op het vlak van de startups werden we via het Innovation Quarter toegeleid tot het Delftse Incubatiecentrum dat onder de naam Yes Delft in complete samenwerking met de universiteit op een heel originele en eigentijdse manier de studenten aanmoedigt om via patenten of eigen creativiteit nieuwe technische producten marktklaar te maken onder de veelzeggende naam TTIB, Technological Transfert in Business. Kortom studeren om te ondernemen is de grondstroom in deze incubator die reeds 175 startups realiseerde in een heel korte periode.

Tenslotte zagen we op de Maasvlakte 2 een staaltje van de haven van de toekomst: geen havenarbeid op het containerplatform. Alle containers worden geladen en gelost via zelfrijdende containervoertuigen waardoor in een minimum van tijd 15.000 containers geladen en gelost worden van op afstand.

Conclusie na 24 uur Zuid-Holland: zonder elkaar vliegen af te vangen kunnen we veel van elkaar leren. To be continued.