West-Vlaanderen trekt hard aan de waterstofkar

Op 11 en 12 september organiseerden we samen met Hinico workshops in Zeebrugge en Oostende om  oplossingen met waterstof voor de energie- en transportvraagstukken van morgen aan te bieden.

Tijdens de workshop bleek dat een kostengelijkheid tussen waterstof en diesel voor vrachtwagens al in de nabije toekomst haalbaar is. Voorwaarde is wel dat er een volledig project geïnitieerd wordt met producent, vrachtwagens, en afnemers gecombineerd met gerichte overheidssteun.  

Als kustprovincie is het logisch dat West-Vlaanderen het potentieel van waterstofgas onderzoekt. Door de stijging van de productiecapaciteit van offshore windparken is er heel wat groene energieproductie die door eletrolyse in groene waterstof omgezet kan worden. De haven van Zeebrugge is hiervoor een interessante piste. In dit havengebied komt de offshore elektriciteit aan land en ligt er ook een onderbenutte aftakking van de waterstofpijplijn van Antwerpen-Roeselare-Frankrijk.

Heeft u vragen over waterstof als alternatieve bron van energie voor transport over de weg en op het water? Contacteer Natascha Janssens.