WestTech: inspiratie-event voor de West-Vlaamse technologische ondernemer

Op 7 en 8 februari demonstreerde de POM West-Vlaanderen tijdens WestTech, het inspiratie-event voor ondernemers, waarom innovatieve hoogtechnologische bedrijven goed gedijen op West-Vlaamse grond. Bijna 600 deelnemers waaronder heel wat ondernemers ontdekten wat de West-Vlaamse kennisinstellingen voor hen kunnen betekenen. En met Peter Torreele, voormalig directeur van het World Economic Forum, en techno-futuroloog Christian Kromme kregen de aanwezigen tijdens “Disruptival – The Conference” heel wat tips & tricks om verder exponentieel te ondernemen.

WestTech, voor de eerste maal georganiseerd door de POM West-Vlaanderen, vond plaats flankerend met MNE, de gerenommeerde beurs over en voor de maakindustrie in Kortrijk Xpo. "Innoveren is de sleutel tot succes voor bedrijven. In West-Vlaanderen tellen we al heel wat bedrijven die top zijn in hun sector”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen. "Door het blijven stimuleren van toponderzoek en het garanderen van degelijke opleidingen willen we ons nog meer profileren als de provincie met de perfecte omkadering om innovatieve technologische bedrijven verder te laten groeien.”

De realisatie van WestTech is een bundeling van krachten van heel wat partners waaronder TUA West, Exponential Academy en Fabrieken voor de Toekomst. Allen met een gemeenschappelijk doel voor ogen, namelijk het aanreiken van een forum voor onze technologische industrie en hen de kans bieden om dankzij vernieuwende inzichten nog meer innovatief voor de dag te komen.

Op de POM Smart Tech Box toonden Vlaamse kennisinstellingen met cross-sectorale technologische demo’s hoe hun onderzoek op maat van de kmo’s ingezet kan worden. VIVES demonstreerde metaal-3D-printen voor extrusiematrijzen en kalibers. De collaboratieve robot van Sirris met veilige schroeftoepassing liet de toekomst van hybride werkposten zien. Digital Arts & Entertainment van Howest etaleerde hoe virtual & augmented reality ook in het bedrijfsleven vele toepassingen kent. KU Leuven campus Brugge pronkte met een industriële taprobot die omstaanders Brugse Zot aanbood maar illustreerde ook hoe condition monitoring van machines werkt. UGent focuste op flexibele assemblage, meer bepaald op het aansturen van productiemachines- en installaties op afstand.

Hoogtepunt van het tweedaags inspiratie-event was Disruptival – The Conference. “Nieuwe technologieën en businessmodellen komen sneller dan ooit op ons af en veranderen onze manier van leven, werken en ondernemen.  De sprekers van de conferentie brachten een positief verhaal waarbij gefocust werd op de vele kansen en mogelijkheden die de technologische evolutie met zich meebrengt”, vertelt Jean de Bethune. "Voor elk bedrijf staan er veranderingen voor de deur, uitdaging is om deze als opportuniteiten te grijpen en er een voorsprong mee te nemen.” Zo was er onder meer een innovatiedebat met ervaringsdeskundigen en ondernemers zoals Bruno Van Den Bossche (CTO Televic), Stefaan Deraeve (zaakvoerder La vie est belle) en Stefan Grosjean (CEO Smappee). Kers op de taart waren de uiteenzettingen van de keynote speakers. Techno-futuroloog Christian Kromme gunde de aanwezigen een blik op de toekomst en Peter Torreele, voormalig directeur van het World Economic Forum en momenteel CEO van 3RT Labs (een disruptor uit de houtindustrie), putte uit zijn rijke ervaring om het publiek tips & tricks te geven om exponentieel te innoveren.

De POM West-Vlaanderen is van plan WestTech jaarlijks op te zetten, gekoppeld aan een technologiegedreven vakbeurs in Kortrijk Xpo. WestTech vormt op die manier het evenementiële luik van het doorgedreven industriegericht beleid van de Provincie West-Vlaanderen.

Vlnr Charlotte De Stoop (TUA West), Bruno Van Den Bossche (Televic), Stefaan Deraeve (La vie est belle), Christian Kromme (futurist), Stefaan Grosjean (Smappee), Peter Torreele (3RT Labs), Stefaan Matton (POM West-Vlaanderen), Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen) en Maka De Lameillieure (Antwerp Management School)