West-Vlaamse (leerling-)slagers lanceren zes innovatieve streekproducten

Tijdens de Avond van de West-Vlaamse Slager op 24 april stelden 100% West-Vlaams en het Provinciaal Verbond der Beenhouwers zes innovatieve slagerijproducten voor aan de West-Vlaamse slagers. Binnen een paar weken liggen de eerste lekkernijen ontwikkeld door drie West-Vlaamse slagerijscholen, Syntra West, TA Diksmuide en Ter Groene Poorte, in de toonbank van de deelnemende ambachtelijke slagerijen.

Met dit initiatief willen de POM West-Vlaanderen en de Slagersbond het vakmanschap en de passie van de West-Vlaamse ambachtelijke slagers in de kijker zetten. Daarnaast daagt het de slagers uit om te blijven vernieuwen en innovatieve oplossingen te zoeken om de harten van de klanten te blijven veroveren en behagen.

Tijdens de Avond van de West-Vlaamse Slager stelden de deelnemende slagerijscholen de vernieuwende recepten voor aan de slagers. Elke school ontwikkelde twee slagerijproducten om duimen en vingers bij af te likken. Het Technisch Atheneum Diksmuide stelde met de kaasknots een bicepsspier voor, opgevuld met kaas. Met het zomers gehakt toverde de Westhoekse school met rucola, zongedroogde tomaat, gedroogde spiering, gemalen kaas en uiteraard gehakt, de zon op je bord. Ter Groene Poorte experimenteerde in het seameat, een vleesbrood met zeewier, met een natuurlijke hulpstofvervanger. Met West-Vlaams lamsvlees met krokante seizoengroentjes en couscous, combineerde Ter Groene Poorte het lekkerste van bij ons met zuiderse invloeden. Syntra West stak de oceaan over voor inspiratie en presenteerde jerkeys, gemarineerd gedroogd rundsvlees. Met het tweede product ging de slagerijschool terug naar de basis: tête fraiche, een zomers fris slaatje met kop.

De nieuwe streekproducten zullen telkens per twee aan de consument voorgesteld worden. Vanaf 15 mei zijn het zomers gehakt en de tête fraiche te koop in de deelnemende slagerijen. Het seameat en het West-Vlaams lamsvlees volgen vanaf 15 juni. Na de zomervakantie, vanaf 3 september verschijnen de laatste twee streekcreaties in de slagerijen: de kaasknots en de jerkeys.

Lokale producten liggen aan de basis van alle recepten, gemaakt met veel liefde en vakmanschap door 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducenten. Het label 100% West-Vlaams is een garantie voor kwaliteit: met zorg geproduceerd met lokale grondstoffen en buitengewoon lekker. De POM West-Vlaanderen, drijvende kracht achter 100% West-Vlaams, gaat voortdurend op zoek naar unieke samenwerkingen met nieuwe ambassadeurs. Deze samenwerking met het Provinciaal Verbond der Beenhouwers bewijst dat het geloof in de authentieke en smaakvolle ambachtelijke producten van eigen bodem.

De Avond van de West-Vlaamse slager is een tweejaarlijks initiatief en werd in 2018 voor de derde keer georganiseerd. Meer informatie over dit initiatief en de deelnemende slagers vindt u terug  op www.100procentwest-vlaams.be.

Bekijk hier de brochure over de deelnemende scholen en hun producten.