West-Vlaamse bakkerijscholen duelleren met hun bakrecepten

Op 15 mei geven 100% West-Vlaams en de West-Vlaamse Brood- en Banketbakkers (WEBA) het startschot voor de Bakstrijd. MSKA Roeselare, Syntra West en Ter Groene Poorte duelleren op het scherpst van de snee om met hun bakkersrecept op basis van 100% West-Vlaamse ingrediënten de felbegeerde titel ‘Streekproduct Bakkerij 2018’ in de wacht te slepen.

Met de Bakstrijd willen de POM en WEBA meer erkenning en waardering voor de lokale bakker vragen. Enkel door creatief en innovatief uit de hoek te komen kunnen de bakkers de harten van de meer en meer veeleisende klanten blijven veroveren. Tijdens de Avond van de West-Vlaamse Bakker stelden de deelnemende bakkerijscholen vernieuwende recepten uit de categorieën viennoiserie (zeg maar koffiekoeken), brood of banket/patisserie voor aan de aanwezig bakkers. Ambachtelijke bakkerijen die deelnemen aan deze wedstrijd breiden hun bestaand assortiment elke vier maanden uit met twee nieuwe creaties van de bakkerijscholen. Promotiemateriaal zoals posters, flyers en displays van de campagne “Echte smaken, proef je bij je bakker” zal bij de deelnemende bakkers verspreid worden. Per kwartaal wint de bakker die de meeste klanten overtuigde om te stemmen en het product dat de hoogste score kreeg van de klanten. Op het einde van het jaar wint de bakker die doorheen alle campagnes de meeste klanten kon overtuigen. Het product dat het meest in de smaak valt bij de klanten krijgt de titel Streekproduct Bakkerij 2018 en de school van het winnende recept wordt tot winnaar van de Bakstrijd uitgeroepen.

Elke bakkerijschool ontwikkelde twee bakkerijproducten om vingers en duimen bij af te likken. Syntra West stapt het strijdtoneel in met de Caramel, een lentebrioche gemaakt met honing en appel van Hof ‘t Klokhuis en frambozenconfituur van De Freezebeeze. Tegenstander is de frambooskaastaart Philu van het MSKA Roeselare, een Bretoens zanddeeg met platte kaas en yoghurt van de Beauvoordse Walhoeve en rode bosvruchten van Frambiosa y Besos. Vanaf 15 september start het tweede duel. MSKA Roeselare pakt uit met Manzana, een zuurdesembrood met gin van J’Hin16 en appel van Fruitbedrijf Lambrecht-Baart. Rivaal Ter Groene Poorte gooit een krokante brioche in de strijd, een zacht luxeproduct met hoeveboter van Evelyne’s Zuivelhoeve en Soeur’Ise bier. Voor de laatste bakstrijd (vanaf 15 januari 2018) rekent Ter Groene Poorte op de Pompomme. Dit drooggebak bevat yoghurt van Evelyne’s zuivelhoeve en appel van Steffi-Fruit. Syntra West gooit Grand Cru in de strijd, een bierbrood op smaak gebracht met kaas van de Moerenaar, gerookte ham van hoeveslagerij Bonne en bier LeFort van Brouwerij Vander Ghinste.  

Lokale producten liggen aan de basis van alle recepten, gemaakt met veel liefde en vakmanschap door 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducenten. Producten die het label 100% West-Vlaams dragen, zijn 100% zeker een echt en eerlijk West-Vlaams hoeve- of streekproduct. Het label is een garantie voor kwaliteit: met zorg geproduceerd met lokale grondstoffen en buitengewoon lekker. De POM West-Vlaanderen, drijvende kracht achter 100% West-Vlaams, gaat voortdurend op zoek naar nieuwe samenwerkingen met nieuwe ambassadeurs. Deze unieke samenwerking met de West-Vlaamse Brood- en Banketbakkers is het bewijs dat we geloven in de authentieke en smaakvolle ambachtelijke producten van eigen bodem.

Geïnteresseerde bakkers kunnen zich nog tot 15 juni aanmelden om deel te nemen aan de Bakstrijd via deze link.

Meer info:

Stephanie Van Lancker     

Coördinator 100% West-Vlaams                                                     

POM West-Vlaanderen                                                    

050 140 183                                                       

stephanie.vanlancker@pomwvl.be