REO Veiling Roeselare is consolidatiepunt voor West-Vlaamse sierteelt

Op 9 oktober 2014 werden onder het goedkeurend oog van niet minder dan 13 West-Vlaamse siertelers  de eerste stapelwagens richting veiling Rhein-Maas in Herongen geladen op de REO Veiling. De veiling wordt hiermee het nieuwe consolidatiepunt voor de export van West-Vlaamse sierteeltproducten richting Nederland en Duitsland.

In april 2013 sloegen een tiental West-Vlaamse siertelers de handen in elkaar om het transport van hun sierteeltproducten richting onder Nederland en Duitsland te optimaliseren. Uit deze samenwerking ontstond een  dagelijkse shuttledienst tussen Roeselare en Veiling Rhein-Maas in Herongen (D).  

Dit najaar werd een nieuwe stap gezet in de verdere optimalisatie van de transporten van West-Vlaamse sierteeltproducten. Sinds dit najaar stelt de REO Veiling in Roeselare namelijk een depot ter beschikking voor de consolidatie van West-Vlaams sierteeltproducten bestemd voor Veiling Rhein-Maas, maar ook andere Nederlandse veilingen zoals Aalsmeer en Naaldwijk. Siertelers uit de regio Roeselare leveren hun stapelwagens aan, waarna de veiling de producten klaarzet aan de laadkade.  Vervolgens garandeert de dagelijkse, klokvaste transportshuttle georganiseerd door De Kerpel Logistics uit Lochristi, een tijdige en dagelijkse levering van de producten op de veiling. Naast een meer efficiënte en duurzame organisatie van het transport heeft dit als bijkomend voordeel dat de West-Vlaamse siertelers naamsbekendheid kunnen opbouwen op de veilingen waardoor nieuwe afzetmogelijkheden ontstaan.

De consolidatie op REO Veiling wordt door alle betrokken partijen als positief ervaren. De veiling zorgt voor de nodige afstemming tussen de West-Vlaamse siertelers en de transporteur en neemt hiermee voor een stuk de rol van  neutrale ‘controletoren’ op zich. Een belangrijk kenmerk van de dagelijkse shuttledienst is overigens haar ‘open access’ karakter. Nieuwe leden kunnen op iedere moment instappen en starten.

De sierteeltshuttle werd geïnitieerd in het kader van het Interreg IV A project Oost West Poort (www.oostwestpoort.eu). Dit project wordt voor de helft gefinancierd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Oost West Poort beoogt de uitbouw van een duurzame transportcorridor tussen West-Vlaanderen en de regio Venlo (NL). De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en Innovatiecentrum Greenport Venlo zijn de lead partners in dit project.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Jeroen Daese, POM West‐Vlaanderen,
T +32 (0)50 74 06 15, E Jeroen.Daese@pomwvl.be
Ingrid Vermeer, Innovatiecentrum Greenport Venlo,
T +31 (0)6 48 33 70 91, E Ingrid.Vermeer@greeportvenlo.nl