Provincie West-Vlaanderen organiseert ‘Week van de Korte Keten’

Ontdek de troeven van de korte keten tussen 15 en 23 mei 2021.
De Provincie West-Vlaanderen organiseert samen met haar agentschappen Inagro, POM West-Vlaanderen, Westtoer en Unizo de ‘Week van de Korte Keten’. Ook de andere Vlaamse provincies, VLAM, Vlaamse overheid en Steunpunt Korte keten zetten mee hun schouders onder deze campagne.

Korte Keten in de kijker
Met de campagne willen de initiatiefnemers de talrijke voordelen van de korte keten, zowel voor de producent als de consument, onder de aandacht brengen. Rechtstreeks kopen bij de producent verkleint de voedselkilometers, levert vers, betaalbaar en kwaliteitsvol voedsel en steunt de lokale economie. Daarnaast willen de organisatoren de consumenten laten kennismaken met de diversiteit aan korte keten-verkooppunten en op die manier de afstand tussen product en consument letterlijk en figuurlijk verkleinen. De producenten hebben alles in het werk gesteld om er een boeiende én veilige belevenis van te maken. Uit de vorige edities, goed voor meer dan 300 activiteiten gespreid over heel Vlaanderen, kwam de creativiteit en inzet van de producenten nadrukkelijk uit de verf.

Activiteiten
In heel West-Vlaanderen vinden activiteiten en acties plaats bij lokale verkooppunten van 100% West-Vlaams hoeve- en streekproducten zoals hoevepicknicks, rondleidingen, boerenmarkten, fiets- en wandelroutes, ... Ook gemeenten en andere organisaties zetten mee hun schouders onder dit initiatief via nieuwe en bestaande fietsroutes langs korte keten-adresjes om er een geslaagde feestweek van te maken.

Samen met Westtoer ontwikkelde de Provincie twee nieuwe korte keten-fietsroutes in de regio’s Diksmuide en Kortrijk-Zuid. Niemand minder dan fervent bikepacker en rasechte West-Vlaming Wouter Deboot verkende deze routes om er te proeven van al het lekkers die de regio’s te bieden hebben: “Ook ik heb als wereldreiziger de mooie plekjes in mijn eigen land leren appreciëren. En de streek rond Kortrijk en Diksmuide zijn daar twee mooie voorbeelden van. De fietsroutes vervelen geen seconde… Fietsen en lekker eten onderweg: meer heeft een mens niet nodig!”

Deze en veel meer activiteiten zijn gebundeld op de website van 100% West-Vlaams.