POM West-Vlaanderen stelt economische toekomst van onze provincie veilig

Krant van West-Vlaanderen - 21 augustus 2015

POM West-Vlaanderen stelt economische toekomst van onze provincie veilig

“West-Vlaamse economie creëert meer dan 540.000 jobs’’

Met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) heeft de Provincie West-Vlaanderen het perfecte instrument in handen om van onze provincie een welvarende plek te maken waar het goed is om te leven, te wonen en te werken. Gedeputeerde voor Economie, Jean de Bethune, ontrolde in 2013 met West Deal een ambitieus, strategisch plan om het sterk industrieel  weefsel van West-Vlaanderen naar een toekomstgerichte, kennisgedreven economie te transformeren.

Startende ondernemers zijn onontbeerlijk om de economie van nieuwe zuurstof te voorzien, daarom is het startersbeleid één van de prioriteiten  van de POM West-Vlaanderen. “Met ’Actie voor Starters’ lanceerde de Provincie samen met haar partners talrijke initiatieven die de drempel naar het ondernemerschap verlagen. Startende ondernemers kunnen aan een voordelig tarief een kantoor of een atelier huren in één van onze zestien startersinfrastructuren. Bovendien kunnen onze huurders rekenen op gerichte coaching, opleiding en begeleiding”, vertelt Jean de Bethune.

In West Deal is er een belangrijke rol voor de’Fabrieken voor de Toekomst’ weggelegd. Uit een studie van econoom Geert Noels bleek dat West-Vlaanderen excelleert in een aantal specifieke clusters. “Vanuit Zuid- West-Vlaanderen groeide de textiel- en kunst- stoffencluster uit tot een Europese topcluster. De regio rond Roeselare huisvest internationale topspelers  uit de diepvriesgroenten- industrie en in de regio Oostende groeit een veelbelovende cluster rond offshore windindustrie”, somt Jean de Bethune op. “Naast Nieuwe Materialen, Voeding en Blue Energy is er nog een vierde Fabriek opgericht, namelijk Mechatronica en Machinebouw. Dit jaar nog wordt voor deze cluster samen met Sirris een toptechnologiecentrum gerealiseerd, met een onderzoekspijler  in Brugge en een applicatiepijler in Kortrijk. De Fabrieken zijn unieke samenwerkingsverbanden tussen overheid, kennis- en wetenschapsinstellingen, hoger onderwijs en bedrijfsleven. Deze kruisbestuiving moet ervoor zorgen dat West-Vlaanderen in de genoemde clusters internationaal aan de top blijft. ”

POM West-Vlaanderen geeft ook de lokale middenstand de nodige aandacht. “Het is belangrijk om leefbare kernen te hebben met een gevarieerd, uniek aanbod van winkels en horecazaken”, weet de gedeputeerde voor Economie. “Steden en gemeenten zijn aan zet, de Provincie speelt een faciliterende rol. Zo helpen we hen bijvoorbeeld bij het opstellen van een concreet beleids- en actieplan. ”

West-Vlaanderen telt twee diepzeehavens, twee internationale  luchthavens en drie in- land terminals. Dit gekoppeld aan een centrale Europese ligging, efficiënte infrastructuur en aangevuld met de typische West- Vlaamse ondernemersgeest maakt van onze provincie een interessante plek voor investeringen. POM West-Vlaanderen wil deze sterke logistieke positie versterken. “Vorig jaar hebben we de River Terminal Wielsbeke gereactiveerd, op termijn verschepen we van hieruit 15.000 containers op jaarbasis. We kijken of er nog opportuniteiten zijn om onze logistieke speerpunten verder uit te bouwen, ter ondersteuning van onze productiebedrijven. Per slot van rekening zorgen onze industriële productiebedrijven  vandaag voor meer dan 100.000 van de 540.000 jobs in West-Vlaanderen”, besluit Jean de Bethune.