POM West-Vlaanderen ondertekent de Green Deal Eiwittransitie

Wij ondertekenen samen met 63 andere organisaties en bedrijven mee de Green Deal Eitwittransitie. Met dit engagement streven we naar een betere verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in het Vlaamse voedingspatroon.

De Vlaming eet divers en van een hoge kwaliteit. Opvallend is het hoge aandeel van dierlijke producten en eetwaren met een hoge energieaanbreng maar lage voedingswaarde in onze dagelijkse consumptie. Ook eten we te weinig groenten en fruit, volle granen en peulvruchten. Het huidige eetpatroon heeft bijgevolg een negatieve impact op het leefmilieu en op onze gezondheid.

Ambitie 2030

Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling is de consumptieverhouding dierlijke/plantaardige eiwitten op dit moment 60/40. We werken mee aan de zogenaamde eiwittransitie of eiwitshift om deze verhouding om te draaien naar 40% dierlijke en 60% plantaardige van onze eiwitbehoefte tegen 2030. Plantaardige eiwitten hoeft u niet ver te zoeken, u vindt ze bijvoorbeeld in quinoa, broccoli, asperges, spruiten, spliterwten, kidneybonen, tempeh, zeewier, alle noten, zaden en pitten …

Opportuniteiten voor bedrijven

Bij velen is het nu al een heel actueel topic voor sommigen nog onbekend terrein. Voedingsbedrijven komen vroeg of laat in aanraking met de eiwittransitie. Wij willen de opportuniteiten die deze transitie oplevert in de kijker zetten. Want een slimme eiwittransitie biedt bijvoorbeeld heel wat kansen aan ondernemers om met nieuwe grondstoffen aan de slag te gaan. En het zorgt voor een gezond voedingspatroon en verlaagt de milieu-impact. Daarom organiseren we in de toekomst ook een infosessie in het Huis van de Voeding om West-Vlaamse ondernemers hierover te informeren.

Bekijk hier de 64 partners van de Green Deal Eiwitshift.  

Lees hier het volledig persbericht.