POM West-Vlaanderen en EGIS lanceren Cargo Cooperation International Airport Ostend Bruges

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen en luchthavenuitbater Egis slaan de handen in elkaar voor de oprichting van een ‘Cargo Cooperation International Airport Ostend-Bruges’. Met dit samenwerkingsverband wil de luchthaven nieuwe vrachten aantrekken en opnieuw aanknopen met groei.

De adequate en efficiënte manier van werken in extreem moeilijke omstandigheden tijdens de recente dramatische gebeurtenissen in Brussel, bezorgde de luchthaven Oostende-Brugge op vlak van passagiersvervoer veel positieve feedback. Op het gebied van vrachtvervoer biedt de overname van brandstofleverancier Skytanking door de Russische oliegigant Tatneft perspectieven om opnieuw concurrentieel te worden. Dit kan nieuwe trafieken voor de luchthaven genereren. 

Om dit te verwezenlijken lanceren de POM West-Vlaanderen en EGIS de Air Cargo Cooperation Ostend-Bruges Airport, een open en neutraal platform of samenwerkingsverband. Dit is samengesteld uit leden uit de industrie, de expeditie, logistieke dienstverleners, goederenafhandelaars alsook intermediaire organisaties zoals VOKA, FIT, Fresh Trade Belgium en de havens van Zeebrugge en Oostende. 

Een aantal eerder gedetecteerde, kansrijke cargopistes zullen nu verder versneld via dit platform gerealiseerd worden. Zo zal bijvoorbeeld gefocust worden op bederfbare producten zoals vis, groenten, fruit en bloemen. De luchthaven maakt zich sterk op dat vlak over een stevige value proposition te beschikken, ook al door de aanwezigheid op de luchthaven van specifieke perishable centers. Verder beschikt de luchthaven van Oostende-Brugge ook over enkele belangrijke troeven richting e-commerce, onder meer door de onmiddellijke nabijheid en beschikbaarheid van luchthavengebonden bedrijventerreinen. Wanneer opportuun, zal ook de synergie met de zeehavens Oostende en Zeebrugge worden gezocht.
Deze pistes en andere businessopportuniteiten moeten toelaten om opnieuw te groeien en terug aan te knopen met de vrachtcijfers uit de periode 2005-2007 toen circa 100.000 ton vracht werd getransporteerd via de luchthaven. 

Via de communitywerking worden er business opportuniteiten gedetecteerd, discussies gefaciliteerd en concrete business cases doorgerekend. Hiernaast wordt de Cargo Cooperation Ostend-Bruges Airport ook versterkt door de ontwikkeling van nieuwe marketing tools en communicatiekanalen om zich verder actief te gaan profileren in binnen-en buitenland. Indien dit platform deze verwachtingen kan waarmaken, zal ook een verdere ondersteuning via ICT onderzocht worden om uitwisseling van data en cargostromen geïntegreerd mogelijk te maken.

De POM West-Vlaanderen en Egis faciliteren en initiëren waar mogelijk de verschillende business opportuniteiten maar het is de cargo cooperation zelf die het verschil moet maken. 

Meer info:

Alexander Demon
Algemeen coördinator Transport & Logistiek
T 050 74 06 13 – 0494 50 28 76
alexander.demon@pomwvl.be