Oostends bedrijf AllWaves wil (surf)wereld veroveren met kunstmatige golven

Surfen zit in de lift. Zonder Covid-19 had deze sport in 2020 zijn intrede gemaakt op de Olympische Spelen. Wereldwijd stijgt het aantal beoefenaars, ook in België. Maar de kwaliteit van de golven aan onze kust is van mindere kwaliteit dan in het buitenland. Neven Steven en Geert Nauwelaerts en Stephanie Maes zagen hierin een businessopportuniteit. Dit drietal werkte eerder al succesvol samen in een innovatietraject om hernieuwbare energie uit golven op te weken en beschikte dus al over de nodige ervaring in deze branche.

Nieuwe generatie wavemaker

Samen gingen ze met AllWaves aan de slag om een alternatieve wavemaker te ontwikkelen. Het aangepaste model biedt een antwoord op minpunten van bestaande wavemakers zoals energie-inefficiëntie en visuele impact. Tegelijkertijd verbetert het nieuwe model sterke punten zoals aantal golven per uur en een variatie aan golven en stijlen. Na de testfase in Oostende begint deze zomer de bouw van een enorme wavepool in Knokke-Heist. Vanaf het najaar zouden de eerste professionele surfers er aan de slag kunnen om de kwaliteit van de golven te evalueren. Ambtitie is om elders in Knokke-Heist de eerste Belgische commerciële wavepool te openen.

Quick Wins

POM West-Vlaanderen gaf eind vorig jaar groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven. Door met deze Quick Wins een financieel duwtje in de rug te geven, stimuleren we innovatie en kruisbestuiving bij West-Vlaamse bedrijven. Een van meest opvallende dossiers was de samenwerking tussen Allwaves en Sioen. Zij bundelden de krachten om samen het technisch textiel te optimaliseren voor deze nieuwe generatie wavemakers. Wij duimen alvast dat ze binnenkort de (surf)wereld veroveren.

Lees hier de volledige reportage over Allwaves in De Tijd.

Overzicht van alle goedgekeurde innovatieve samenwerkingsprojecten