MIP oproep 2015 gelanceerd: Cleantech for Transition

Op 13/11/2014 werd de MIP call 2015 gelanceerd.  De derde editie van MIP onder de vleugels van I-Cleantech Vlaanderen, gaat op zoek naar goede projecten inzake duurzaam beheer in de domeinen energie, water, en materialen.

Evaluatie MIP oproep 2014

Bij de 11 goedgekeurde MIP projecten van 2014, zijn er 6 projecten met West-Vlaamse ondernemingen.  Samen ontvangen ze 17% van de totale bedrijfssteun.  Zo zijn DesleeClama, Latexco en Vanheede betrokken in een project rond eco-design van matrassen.  Unilin coördineert het project Opti-Sort, waarbij een goed beheer rond post consumer houtafval georganiseerd wordt met o.a. partners als A&S Energie, IMOG en Bulk ID.  De studiebureaus Ingenium en Boydens zijn betrokken bij 2 afzonderlijke warmtenetwerken, respectievelijk Latent & Heatroad.  Heathforpeat onderzoekt alternatieven voor turf in de horticultuur met als West-Vlaamse KMO De Nolf aan boord. En tot slot is afvalverwerker Galloo betrokken in het project Resolar dat de weg voorbereid naar recyclage van afgeschreven zonnepanelen.

MIP call 2015

Wie vertrouwd was met de programma oproep van 2014 zal veel gelijkenissen herkennen.  Nieuw is het Coöperatief model in 2 varianten bestaat: de gewone en PLUS versie.  De maximale MIP steun wordt opgetrokken tot 700.000 € subsidie per project voor ICON en COOP projecten.  Voor de valorisatieprojecten wordt tot max € 150.000  toegekend.  Belangrijk is dat publiekrechtelijke organisaties onder bepaalde voorwaarden ook als partner kunnen optreden.  En, de timing is vervroegd, zodat de werklast en kalender beter afgestemd op de academische kalender, met als doel om kennisinstellingen aan te moedigen hieraan te participeren.  In het bijzonder wordt vanuit de POM West-Vlaanderen opgeroepen aan de West-Vlaamse kennisinstellingen om hieraan te participeren.

Zelf aan de slag met uw Cleantech implementatie?

De Cleantech Antenne West-Vlaanderen (open samenwerkingsverband tussen POM, iCTV, Vlakwa, GreenBridge, Acasus en Agreon) kunnen u begeleiden of oriënteren bij uw projectaanvraag.  Neem hiervoor contact op met Pieter.Mathys@pomwvl.be of een van de MIP coördinators (http://www.i-cleantechvlaanderen.be/nl/MIP/oproep-2015).

Noteer alvast volgende deadlines in uw agenda: 23/01/15 voor de indiening van de extended abstract en 30/03/15 voor de indiening van de full proposal.  Een overzicht tijdslijn kan u hier vinden.