Korteomloophout op onbenutte industrieterreinen

Door de aanplant van korteomloophout krijgen braakliggende terreinen een tijdelijke meerwaarde in afwachting van een definitieve benutting. Daarnaast vormt het geoogste hout een duurzame energiebron voor het bedrijf.
Bij A&S Energie in Oostrozebeke wordt 8000 m² korteomloophout aangeplant op een voorheen onbenut terrein. A&S energie NV is een 50/50 samenwerking tussen groenestroombedrijf Aspiravi NV en bouw- en spaanplaatspecialist Spano NV en verwerkt jaarlijks 170.000 ton niet-recycleerbaar houtafval tot groene stroom voor 51.000 gezinnen. De geplante wilgen worden om de 3 jaar geoogst, en de houtchips worden gebruikt om groene energie te produceren. Bij A&S Energie zullen zij op de site zelf gebruikt worden om energie op te wekken. De aanplant van korteomloophout op tijdelijk onbenutte industriegronden, helpt Vlaanderen bij het bereiken van haar hernieuwbare energiedoelstellingen, zonder landbouwgrond voor voedselproductie te hypothekeren.

De aanplant gebeurt in het kader van het Europees project ARBOR, waarvan de POM West-Vlaanderen partner is. Het project streeft naar een optimale benutting van biomassa voor bio-energie. In 2012 plantte de POM West-Vlaanderen al 4 hectare korteomloophout aan bij Vyncke Energietechniek in Harelbeke, Vanhalst in Wevelgem, OB&D in Meulebeke, MIROM in Roeselare en Cras in Brugge. Een eerste oogst van deze bomen wordt volgende winter verwacht.