Innovatie rode draad doorheen POM-event ‘Wij maken werk van West-Vlaanderen’

Tijdens de Bedrijvencontactdagen in Kortrijk Xpo, het tweejaarlijkse event bij uitstek waar West-Vlaamse ondernemers elkaar ontmoeten, organiseerde de POM West-Vlaanderen hun eindejaarsevent ‘Wij maken werk van West-Vlaanderen’. Keynote speaker Davy De Vlieger drukte de talrijk aanwezige ondernemers op de borst dat innovatie een strategische noodzaak is om als bedrijf morgen te overleven. Voorzitter Jean de Bethune blikte op zijn beurt terug op de realisaties van de voorbije jaren en gaf het publiek al een glimp van de geplande initiatieven in de nabije toekomst.

Vijf jaar na de lancering van West Deal, het economische transformatieplan van West-Vlaanderen, wilde de POM West-Vlaanderen de balans opmaken. Welke fundamenten werden de voorbije jaren richting een duurzame economische transformatie gegoten en welke bouwstenen worden er het komende jaar nog gelegd?

Met Davy De Vlieger, huidig Managing Director van Continental Foods Belgium (oa D&L, Royco) en in het verleden actief bij Omega Pharma en Ettix, strikte de POM West-Vlaanderen een spreker die heel wat ondernemers kon bekoren. Met vijf quotes van gerenommeerde denkers zoals Winston Churchill, Ted Goff of Marion Debruyne illustreerde De Vlieger minutieus waarom innovatie voor een bedrijf zo belangrijk is. Hierbij putte hij uit zijn eigen ervaring  en gaf hij begeesterende voorbeelden om zijn denkwijze op het publiek over te brengen.

Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen, benadrukte dat ook West-Vlaanderen innovatie hoog in het vaandel draagt. De focus van de beleidskeuzes de voorbije jaren van West-Vlaanderen was overduidelijk industriegericht en technologiegedreven. Alexander Demon, algemeen coördinator transport & logistiek, gaf het aanwezige publiek een voorproefje van de mogelijkheden van het innovatieve concept van onbemand varen. Ilse Van Houtteghem, coördinator sociale economie, demonstreerde de nauwe band tussen maatwerkbedrijven en reguliere ondernemingen en de meerwaarde van deze samenwerking. De POM heeft de West-Vlaamse kmo’s ook soms letterlijk een duwtje in de rug. Geert Dangreau, algemeen coördinator Fabrieken voor de Toekomst, lanceerde in primeur de nieuwe Quick Wins. Samenwerkende bedrijven die een vernieuwend idee op korte termijn willen uitwerken, kunnen hiermee een financieel duwtje in de rug krijgen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Fabrieken voor de Toekomst.

De POM West-Vlaanderen was met een stand van de Fabrieken voor de Toekomst ook vertegenwoordigd op de bedrijvencontactdagen zelf. Bezoekers kregen een gratis USB-stick. Hiermee kon men zich registreren op de stand van de Fabrieken. Kmo’s met een concrete vraag konden na registratie een klankbordsessie ter waarde van 1000 euro winnen. Een team van specialisten zal de winnende kmo’s bijstaan om hun prangende vragen rond haalbaarheid, strategie, groeipotentieel, juridische en fiscale kluwens te beantwoorden.

Na het plenaire gedeelte konden de aanwezige ondernemers nader kennismaken en napraten over de verschillende presentaties. Uiteraard behoorde een bezoekje aan de stand van de Fabrieken en de overige standhouders op de Bedrijvencontactdagen tot de mogelijkheden.

Bekijk hier de fotoreportage