Expositie met Cowboy Henk illustreert de vele voordelen van offshore windenergie

Op vrijdag 21 augustus opende POM West-Vlaanderen op de Spinoladijk in Bredene de tentoonstelling ‘Offshore windenergie, een zee van voordelen’. De expositie bestaat uit tien schilderijen waarin Cowboy Henk de troeven van windenergie op zee in de kijker zet. Naast de tentoonstelling wordt er ook een folder en website www.koningzeewind.be gelanceerd om offshore windenergie bij een groter publiek bekend te maken.
 
De offshore windindustriesector is de laatste tien jaar aan een stevige opmars bezig. Tegen eind 2020 leveren de Belgische windmolenparken een maximaal vermogen van 2,2 gigawatt, evenveel als twee moderne kerncentrales. Deze energieproductie volstaat om tot 2 miljoen huishoudens van energie te voorzien. België is hiermee de op drie na grootste offshore windenergieproducent ter wereld. Ondanks de kleine kustlijn (65 km) scoort België beter dan landen met een langere kustlijn zoals Nederland (450 km) of Denemarken (7314 km). Met de bouw van nieuwe windmolenparken wordt deze capaciteit tegen 2026 verdubbeld.

Zee van jobmogelijkheden

De offshore windenergiesector creëert heel wat verschillende jobs op zee, in de haven en in het binnenland. Door het stijgend aantal windmolens op zee zal het aantal jobs in de toekomst alleen maar toenemen. Grootste uitdaging voor de groeiende branche is het vinden van gekwalificeerd personeel. “Voor veel Vlamingen is deze sector nog onbekend terrein”, weet Lieven Tack, algemeen directeur van POM West-Vlaanderen. “Met deze expositie informeren we mensen over het toenemende belang van deze boeiende sector en de vele mogelijkheden die het biedt. Want onbekend is onbemind.”

Cowboy Henk

POM West-Vlaanderen contacteerde het duo Herr Seele en Kamagurka om een reeks cartoons te schilderen waarin hun geesteskind Cowboy Henk op een ludieke manier de pluspunten van windmolens illustreert. Elk kunstwerk is voorzien van een korte informatieve tekst. “Naast de economische impact hebben windmolens ook minder voor de hand liggende voordelen. Windmolenparken creëren bijvoorbeeld een positief effect op het mariene milieu. Ook innovatieve aquacultuur zoals mosselkweek tussen de windmolens is mogelijk”, geeft Lieven Tack als voorbeelden. Samen met deze expositie lanceren de initiatiefnemers ook een bijhorende folder en een website met nuttige informatie om offshore windenergie bij een groter publiek bekend te maken.

Inn2POWER

Als provincie aan de Noordzee heeft West-Vlaanderen een voortrekkersrol. “Met onze Fabrieken voor de Toekomst zetten we ons al een paar jaar in om kmo’s actief in de veelbelovende sector van Blue Growth te ondersteunen”, vertelt Lieven Tack. “Begin dit jaar opende Ostend Science Park haar deuren om de synergie tussen onderzoek en bedrijven te gebruiken om de blauwe economie te versterken. Op zee voor de kust van Oostende is het maritiem testplatform Blue Accelerator operationeel voor bedrijven en kennisinstellingen om testen uit te voeren. We participeren ook in verschillende Europese projecten zoals Inn2POWER waar we grensoverschrijdend initiatieven opzetten om innovatie in de sector te stimuleren. Deze expositie is een realisatie van de Vlaamse partners van dit project. Naast POM West-Vlaanderen zijn dit de Blauwe Cluster en de Haven van Oostende.”  

De expositie kan vanaf 21 augustus tot eind september op de Spinoladijk in Bredene bezocht worden. De cartoons en bijhorende informatie staan ook op www.koningzeewind.be.