4e editie van Food@Work LIVE zet voedingsindustrie bij jongeren in de kijker

Op donderdag 23 november vond in het Huis van de Voeding in Roeselare de 4e editie van Food@Work LIVE plaats. Tijdens dit event lieten bedrijven en opleidingspartners de jongeren kennismaken met de vele beroepen en jobmogelijkheden in de West-Vlaamse voedingsindustrie. Ruim 300 leerlingen uit de 3e graad van het secundair onderwijs namen deel.  

De West-Vlaamse voedingsindustrie werft aan. Het afgelopen jaar ontving VDAB West-Vlaanderen al 1.500 vacatures voor de West-Vlaamse voedingsbedrijven. Dat is 40% van alle vacatures in de Vlaamse voedingsindustrie. En dan zitten uitzendcontracten hier nog niet in. Omwille van de lage werkloosheidscijfers in onze provincie raken deze vacatures echter steeds moeilijker ingevuld. Vooral technische jobs zijn een groot knelpunt.

Food@Work LIVE is één van de vele initiatieven die de Academie voor de Toekomst onderneemt om hier een antwoord op te bieden. Tijdens dit event leren jongeren uit de 3e graad van het secundair onderwijs via allerhande workshops en actieve demo’s de bedrijven en de beroepen in de sector beter kennen.  Veerle Breemeersch, coördinator van het event: “Vaak ligt de leefwereld van de jongeren en het werkgebeuren in een voedingsbedrijf heel ver uit elkaar. Het unieke aan dit event is dat de bedrijven zélf de brug slaan naar het onderwijs en met zaken naar buiten komen die zich anders enkel achter de bedrijfsmuren afspelen.” 

En het concept slaat aan, getuige niet alleen de talrijke opkomst vanuit het onderwijs (300 leerlingen en 40 leerkrachten), maar ook het grote engagement van de 12 bedrijven en 5 opleidingspartners die deze dag een workshop of actieve demo organiseren. Xavier Deberdt (maintenance electric and automation manager bij Greenyard Frozen Belgium NV): “Tijdens Food@Work LIVE geven we een workshop over het werken in de technische onderhoudsdienst van een voedingsbedrijf. Jongeren die afstuderen als mecanicien of elektricien denken namelijk niet meteen aan dit soort jobs. Door deel te nemen aan Food@Work LIVE willen we een extra inspanning doen om de industrie dichter bij de scholen te brengen. We zoeken naar de juiste tools om de jongeren te boeien. De reacties zijn alvast heel positief.”

Van dit laatste getuigen ook de leerlingen zelf. Bas D’Hulster (VTI Diksmuide): “Ik vond het een indrukwekkende dag. De voedingsindustrie is een sector die we niet vaak te zien krijgen en ik had geen idee dat ze zo geautomatiseerd is. De workshops waren creatief en geven een brede kijk op de verschillende bedrijven en verschillende aspecten van de sector.

En ook de leerkrachten zijn enthousiast. Inge Mazereel, technisch adviseur en Vera Vermeulen, leerkracht VIBSO Waregem: “Het is voor ons en onze leerlingen zeker een meerwaarde om naar hier te komen. Door de workshops en demo’s krijgen ze nog een beter idee van wat de voedingsindustrie precies is. Veel van de zaken die ze in de klas leren, bv. rond hygiëne en HACCP, komen hier op een heel concrete manier aan bod. Zo kunnen we zien of ze de leerstof hebben opgepikt en begrijpen. En ze ontdekken ook dat er nog heel wat meer jobmogelijkheden zijn dan het werk in de grootkeuken.

Parallel met het educatieve gedeelte vindt in de namiddag een jobdating plaats die wordt georganiseerd in samenwerking met VDAB. Tijdens deze jobdating kwamen 10 bedrijven hun vier meest gezochte profielen voorstellen aan een groep van een 65-tal werkzoekenden waaronder een 10-tal Waalse werkzoekenden uit de regio Moeskroen. Het gaat hierbij vooral om functies als productiemedewerker, heftruckchauffeur en technieker.

Food@Work LIVE is een realisatie van de Academie voor de Toekomst, een initiatief van de POM West-Vlaanderen met Syntra West als operationele partner. Voor de organisatie van Food@Work LIVE kan de Academie voor de Toekomst op de steun van heel wat partners rekenen, waaronder Alimento en RESOC Midden-West-Vlaanderen. Deelnemende bedrijven zijn Agrafresh, Alpro, Ardo, Barias, Crop’s, Greenyard Frozen, Marine Harvest Pieters, Milcobel, Mulder Natural Foods en Westvlees. Andere deelnemende organisaties zijn VIVES, VFU, Syntra West en VDAB

Meer info:

Veerle Breemeersch 

Stafmedewerker Academie voor de Toekomst

Syntra West vzw

E: Veerle.Breemeersch@avtwest.be

M : 0473/ 743433

W: foodatworklive.be