POM West-Vlaanderen is een provinciaal agentschap met een hart voor de ondernemers. Samen met onze partners maken we van West-Vlaanderen een provincie waar ondernemers kunnen groeien op een duurzame manier. We stimuleren ondernemingszin, investeren in ruimte om te ondernemen, brengen innovatie dichter bij de ondernemer en ontwikkelen het aanwezige talent in West-Vlaanderen.
Machinebouw & Mechatronica centrum West-Vlaanderen
Dit project bouwt vijf gloednieuwe labs om antwoorden te bieden op de uiteenlopende uitdagingen waar machinebouwers vandaag mee geconfronteerd worden.
Industrie 4.0 zorgt voor heel wat nieuwe technologieën binnen de productieomgeving: augmented & virtual reality, collaboratieve robots, big data, Internet of Things … Met dit project wordt de expertise van de West-Vlaamse kenniscentra rond Industrie 4.0 gebundeld om de maakbedrijven klaar te stomen voor de toekomst.
Deze labs vallen onder de noemer van de Fabriek voor de Toekomst Machinebouw & Mechatronica en vormen samen één geheel. Bedrijven krijgen er ook de mogelijkheid om concrete vragen te stellen en toepassingen uit te proberen in de labs. Meer info op de website van de Fabriek voor de Toekomst.
- Tijdens de kick off van dit project op 30 mei 2017 werd duidelijk dat het project inspeelt op een reële, acute vraag.
- Op 23 mei 2019 werden samen met Sirris de innovatielabs bij de KU Leuven Campus Brugge officieel geopend.
- Op 13 juni 2019 werden de technologie- en applicatielabs in Kortrijk geopend, op de campus van UGent en Howest.
Contact:
Eline Persyn
eline.persyn@pomwvl.be
Tel: 056 / 29 27 90
Het project “Machinebouw en Mechatronica centrum West-Vlaanderen” werd ingediend in het kader van de Geïntegreerde Territoriale Investeringen (GTI) West-Vlaanderen binnen het EFRO Vlaanderen programma. Sirris, KU Leuven, Howest, POM West-Vlaanderen en TUA West werken samen om het project te realiseren. De totale projectkost bedraagt 4.270.521 euro. Minstens 700.000 euro hiervan wordt met provinciale middelen toegereden. Het project rekent daarnaast op 1,7 miljoen Europese steun van het Europees Fonds voor Regionele Ontwikkeling (EFRO) en Vlaams minister Muyters kende ruim 850.000 euro toe uit het Hermes-fonds.