Circular Materials Center geeft een boost aan circulair ondernemen met kunststoffen en textiel

In het bijzijn van Viceminister-president en Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits openden we samen met Centexbel, KU Leuven en PlastIQ op 6 oktober in Kortrijk officieel de deuren van het Circular Materials Center, het nieuwe opleidings- en onderzoekscentrum voor de kunststoffen- en textielsector.

Circulair ondernemen is aan een flinke opmars bezig. Met de opening van het Circular Materials Center (CMC) nemen we met West-Vlaanderen een voortrekkersrol en bundelen we alle expertise en knowhow rond circulair ondernemen. Met meer dan 900 bedrijven, zowat 15.000 jobs en een toegevoegde waarde van meer dan 1,2 miljard euro is de speerpuntsector Nieuwe Materialen een sleutelsector voor onze West-Vlaamse economie en welvaart.
 
Bundeling van alle krachten uit de sector
De vernieuwde site integreert de bestaande test-en onderzoekshal van het Vlaams Kunststoffencentrum (VKC), een nieuwe innovatiehal, een uitgebreid opleidingscentrum en een veelzijdig aanbod aan moderne vergader- en eventfaciliteiten. Het Circular Materials Center is de kers op de taart van een jarenlange samenwerking binnen het partnerschip van Fabrieken voor de Toekomst Nieuwe Materialen. De gebundelde krachten van alle kennis-en opleidingspartners, sector- en werkgeversorganisaties en vele bedrijven uit de sector zitten onder het dak van dit gebouw. Eyecatcher in de nieuwe inkomhal is de Innovation Wall. Met dit uithangbord etaleren we de meest creatieve en innovatieve realisaties van bedrijven uit de sector. Jaarlijks lanceren we een nieuwe oproep om nieuwe producten voor te stellen.
 
Onderzoek & testing
De expertise, apparatuur en competenties van de partners van het CMC is er in eerste instantie voor de bedrijven. Ter plaatse kunnen ze en onder begeleiding innovatieve ideeën ontwikkelen en uittesten. Circulaire economie is meer dan alleen recyclage. Het vraagt ook een nieuwe manier om producten te designen zodat ze bijvoorbeeld een langere levensduur hebben of eenvoudig uit elkaar gehaald kunnen worden. Dit centrum speelt in op deze specifieke noden.
 
Nood aan goed opgeleid talent
Opleiding is een belangrijke hefboom om de opgebouwde kennis en expertise over nieuwe materalen te laten doorstromen naar bedrijven, en om de instroom van talent met de juiste skills en vaardigheden te bevorderen. Met het Circular Materials Center beschikken we over een professioneel training lab voor praktijkervaring met machines en een lokaal voor het theoretisch opleidingsgedeelte. Door de sterke link met het bedrijfsleven bieden we maatwerk aan en stemmen we het opleidingsaanbod perfect af op wat ondernemingen nodig hebben.
Om de toekomst te helpen verzekeren, speelt het Activity Center een belangrijke rol. In deze creatieve belevingsruimte verkennen leerlingen uit het lager en secundair onderwijs de sector van nieuwe materialen. Spelenderwijs maken ze kennis met diverse thema’s zoals circulair ondernemerschap of de technische cyclus van kunststoffen. Zo worden ze warm gemaakt om later een opleiding of beroep uit de cluster van Nieuwe Materialen te kiezen.
 
Virtuele 360° tour
Om bedrijven met de vele mogelijkheden van het opleidings- en onderzoekscentrum te laten kennismaken, ontwikkelden we de virtuele 360° tour.  Dankzij deze digitale rondleiding kunnen zowel bedrijfsleiders, werknemers, werkzoekenden, leerkrachten als jongeren op een laagdrempelige manier kennismaken met het Circular Materials Center. Tijdens deze digitale rondleiding krijgen bezoekers onderweg met tekst en video heel wat nuttige informatie. Ontdek het zelf: www.circularmaterialscenter.be
 
Lees hier het volledig persbericht.
 

Videoreportage Focus-WTV over de opening.

Minister Crevits aan het woord tijdens het panelgsprek.