Kortrijkse Machinebouw & Mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

In Kortrijk openden op donderdag 13 juni de applicatielabs ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ van Universiteit Gent en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest hun deuren. Samen met de twee innovatielabs op KU Leuven Campus Brugge maken deze labs deel uit van de vijf hoogtechnologische Machinebouw & Mechatronicalabs in West-Vlaanderen die maakbedrijven helpen om de stap naar industrie 4.0 te zetten.

De vijf Machinebouw & Mechatronicalabs bundelen de expertise rond Industrie 4.0 en helpen het toekomstpad van de maakindustrie in West-Vlaanderen te effenen. Productiebedrijven kunnen in deze labs terecht om hun productiemethodes slimmer en flexibeler te maken met behulp van digitalisering en automatisatie. Deze labs zijn een initiatief van POM West-Vlaanderen, TUA West met kennisinstellingen KU Leuven Campus Brugge, UGent Kortrijk, Siris en Howest.

  • Smart Assembly & Production Lab

“Dit lab creëert een testomgeving waar maakbedrijven kunnen experimenteren met innovatieve technologieën om operatoren bij hun taken, zoals assemblage, te ondersteunen”, vertelt Program Manager Bart Verlinden van Sirris. “Samengevat analyseren we hoe robots en mensen met een optimale taakverdeling veilig kunnen samenwerken.”

  • Smart Production Organisation Lab

“In dit applicatielab, uitgerust met een 180 graden videowall en een interactieve meeting tafel, verbeteren we bestaande productiesystemen door de creatie van een exacte virtuele replica”, aldus prof. Johannes Cottyn van UGent. “Door simulaties voorspellen we mogelijke operationele verbeteringen van het productiesysteem.”

  • Augmented & Virtual Reality Technologielab

Het technologielab van Howest focust op implementatie van Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en game engine functionaliteiten als industriële toepassingen bij maakbedrijven. “AR kan ingeschakeld worden voor interne communicatie of als ondersteuning van operatoren tijdens het productieproces. Met VR kan je opleidingen op maat van de medewerker aanbieden zonder de productielijn te beïnvloeden. AR en gametechnologie schakelen we ook in voor real time data visualisatie”, somt Steven Van Luchene XR Lab Manager van Howest op.

  • Innovatielabs

De opening van de eerste twee innovatielabs op KU Leuven Campus Brugge die ook deel uitmaken van de Machinebouw & Mechatronicalabs vond plaats op 23 mei. The Ultimate Machine creëert moderne machines die in staat zijn om zelf te detecteren of ze correct functioneren en indien nodig sturen ze bij of sluiten ze zichzelf af. Het tweede innovatielab The Ultimate Factory laat verschillende machines onderling interconnecteren binnen een Industrie 4.0-omgeving om de prestaties van het productieproces te verbeteren.

Filmpje over de Machinebouw & Mechatronicalabs:

Meer informatie over de labs