Gezocht: private partner om luchthaven Kortrijk-Wevelgem te exploiteren

Luchthavenbeheerder NV ILKW start samen met POM West-Vlaanderen en het Vlaamse Gewest de procedure op om naar een LOM/LEM-model voor de luchthaven over te schakelen. Kandidaat-exploitanten voor het dagelijks beheer van de luchthaven kunnen zich tot 28 oktober om 10u15 kandidaat stellen.

Het beheer van de luchthaven wordt op vraag van de regering in 2023 of ten laatste in voorjaar van 2024 ontdubbeld. De overheid blijft via de luchthavensontwikkelingsmaatschappij (LOM) verantwoordelijk voor de infrastructuur van de luchthaven. De geselecteerde private partner voert als luchthavenexploitatiemaatschappij (LEM) het dagelijkse beheer van de luchthaven. De Vlaamse overheid subsidieert de omschreven taken van publieke veiligheid.

Dit model is al in werking op de luchthavens van Oostende-Brugge en Antwerpen. De noodzakelijk infrastructuurwerken, die luchthaven Kortrijk-Wevelgem voor deze overgang moest ondergaan, worden rond deze tijd afgerond.

Opstart eerste fase

De eerste fase van de procedure om een LEM te vinden wordt nu opgestart. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich kandidaat stellen tot 28 oktober om 10u15. Maximum vijf geselecteerde kandidaten krijgen de kans om op basis van een lastenboek of bestek in een latere fase een bod uit te brengen. De best biedende krijgt de kans om een langdurige concessieovereenkomst tot uitbating met de LOM te sluiten.

 

Selectieleidraad, gepubliceerd via e-tendering,
www.publicprocurement.be

Concessieovereenkomst voor diensten,
refnr. ILKW/2021/LEM/01