ESCO4FvT

"ESCO voor Fabrieken voor de Toekomst (ESCO4FvT)" is een project dat antwoord geeft op welke manier een Energy Service Company (ESCO) kmo's kan helpen om hun energie-efficiëntie te verhogen op het vlak van verwarming, koeling, perslucht en verlichting.

De POM West-Vlaanderen, Veolia en Ingenium hebben samen bij 15 West-Vlaamse bedrijven onderzocht of een energiedienstenbedrijf (Energy Saving Company of ESCO) het energieverbruik bij die bedrijven kan doen dalen. Aan de hand van zeven praktijkgetuigenissen worden de resultaten van dit onderzoek nu gepresenteerd in een overzichtelijk rapport.

Achtergrond

Vanuit het ESCO4FvT-project werd gedurende 30 maanden bij 15 kmo’s onderzocht of het inzetten van een ESCO het bedrijf kan helpen om de energie-efficiëntie te verbeteren. Met andere woorden, er werd gezocht naar een antwoord op vragen zoals:

  • Is het mogelijk om bedrijven financieel en technisch te ‘ontzorgen’ door hun niet-kernactiviteiten op het vlak van warmte, licht, koude, airco, perslucht, enz. uit te besteden aan gespecialiseerde ESCO’s?
  • Wanneer is er sprake van een ESCO-businesscase?
  • Welke factoren in een Energie Prestatie Contract overtuigen de kmo?
  • Welke factoren maken een ESCO-businesscase net onbespreekbaar voor een kmo? 

Volgende animatie legt je uit welk voordeel je kan halen uit een samenwerking met een ESCO:

Dit project ging in op de projectoproep ‘ESKIMO’ van het Agentschap Innoveren & Ondernemen en past in het Nieuw Industrieel Beleid van Vlaanderen.