Da Mag!: 9 nieuwe gezonde lekkernijen bij de West-Vlaamse bakker

In tien jaar tijd daalde het aantal ambachtelijke bakkerijen in West-Vlaanderen met bijna twintig procent. Tegenover die daling staat een groei aan creativiteit en innovatiekracht bij de bakkers. Om hen te ondersteunen lanceren we samen met Syntra West en Bakmeesters West-Vlaanderen een vernieuwend gamma met bijhorende opleiding. Hiermee spelen we in op de vraag van de klant naar artisanale kwaliteitsproducten met extra aandacht voor gezondheid en welzijn.

Minder bakkerijen

In 2009 waren er in West-Vlaanderen 836 ambachtelijke bakkerijen, tien jaar later is dit cijfer geslonken tot 684 stuks. De redenen zijn divers. De bakkerstiel is een mooie ambacht maar hard werk. Het vinden van een opvolger is niet altijd eenvoudig. Ook de verwachtingen van de klant zijn gestegen. Hun voorkeur gaat uit naar authentiek producten met een verhaal die ook een gezonde nutriscore bevatten.

Ambachtelijk én modern

In een snel evoluerende maatschappij volgt de ene innovatie de andere op. Maar op vlak van voeding heeft de consument nog altijd een voorliefde voor verse, ambachtelijke producten. Bakkers moeten zich voortdurend verdiepen in nieuwe technologieën en bereidingstechnieken. Maar innovatie kan wel degelijk hand in hand gaan met ambacht en authenticiteit. En daarin willen wij onze bakkers een handje helpen.

Da mag!

Om ambachtelijke bakkers te stimuleren, werkten we samen met Syntra West met ‘Da mag!’ een nieuw gamma bakkerij- en bakproducten met aandacht voor gezondheid en welzijn uit. Negen nieuwe producten zijn het resultaat van ambachtelijke vakmanschap in combinatie met wetenschappelijk verfijnde recepten. Dertig West-Vlaamse bakkers en vijftig Franse bakkers volgen een traject om de bereiding van deze lekkernijen aan te leren. Na de opleiding krijgen ze het recept mee en na het toevoegen van hun persoonlijke toets liggen deze producten binnenkort in hun toonbank. De eerste negen West-Vlaamse bakkers werkten hun masterclass af en mogen zich trots Da mag!-bakker noemen: bakkerij Adam (Staden), bakkerij Desender (Diksmuide), bakkerij J. Desmet-Vanmullem (Koekelare), bakkerij Pieter-Jan (Zonnebeke), bakkerij Soete (Heule), bakkerij ’t Korentje (Brugge), Excellence (Roeselare), Nico en Katrien (Roeselare) en Ridder en Hove Pattiserie (Kortrijk).

Hun toonbank bevat binnenkort:

  • Da mag! Cookie: suikerarm en een bron van vezels.
  • Vruchtencrumble: suikerarm en bron van vezels
  • Da mag! Muffin: suikerarm en bron van vezels
  • Da mag! Eclair: suikerarm
  • Briochette: suikerarm, minder vetstoffen, bron van vezels en bron van proteïnen
  • Da mag! Croissant: 30% minder boter dan de klassieke croissant
  • Zen brood: rijk aan omega 3 en een bron van magnesium en vezels
  • Da mag! vezelrijk brood: Bron van vezels, suikerarm en zonder toegevoegde suikers
  • Toverbol: vezelrijk, minder vetstoffen en suikerarm

Op 1 maart organiseren we samen met Syntra West de innovatiedag ‘Brood in Balans’. Op dit online event worden de nieuwe producten voorgesteld.

Meer informatie op de website van Da Mag!.

Lees hier het persbericht