PROOF lanceert drie pilootptrajecten om patiënten met sarcopenie en chronische langaandoening te helpen

Gepersonaliseerde voeding is een onmiskenbare nieuwe trend in de maatschappij. Ons groeiend bewustzijn rond voeding en gezondheid daagt de voedingsindustrie uit om sterk in te zetten op product- en procesinnovatie. Ook vanuit het huidige gezondheids- en zorglandschap wordt de vraag naar voeding op maat van de patiënt steeds groter.

De projectpartners van PROOF (Platform for Research Oriented towards persOnalised Food) maakten een analyse van het huidig aanbod en detecteerden een aantal ontbrekende schakels in het innovatielandschap. We starten samen met onderzoekscentra, voedingsbedrijven en zorgactoren drie pilloottrajecten rond voeding (2) en technologische ontwikkeling (1) op om de problematiek van spierzwakte bij ouderen (sarcopenie) en chronische longaandoening (COPD) aan te pakken.

  • Partnerschap Flandria Foods - De Lovie vzw - Fysiostofberg - Hogeschool Vives Zuid vzw

Voedingsbedrijf Flandria Foods, zorginstelling De Lovie vzw en Hogeschool Vives Zuid vzw slaan de handen in elkaar om een eitwitverrijking in een halffabricaat voor soep te verwerken voor patiënten met sarcopenie . Dit poeder, na toevoeging van water (en indien gewenst andere ingrediënten zoals verse groenten) heeft een hoge nutritionele waarde en is een smaakvol levensmiddel. Bedoeling is om drie verrijkte soepen te ontwikkelen met verschillende smaakconcentraten die voldoen aan de verwachtingen van de zorgsector. De bereiding gebeurt volgens de gangbare keukentechnieken.

De ontwikkelde halffabricaten worden aan een testpanel voorgelegd en de patiënten worden nauwgezet opgevolgd.

  • Partnerschap Fijnproevers - Algemeen Ziekenhuis Delta - Universiteit Maastricht

FijnproeversAlgemeen Ziekenhuis Delta  en Universiteit Maastricht werken samen om de energie- en eiwitdichtheid van voedingsproducten voor COPD-patiënten te verhogen. Ook het probleem van een tekort aan vitaminen en mineralen, veroorzaakt door een te lage voedingsinname, wordt onderzocht.

Opzet van de samenwerking is een kant-en-klaar voedingsproduct aangepast aan de behoeftes van COPD-patiënten, boordevol voedingstoffen die de nodige energie leveren en de weerstand van het lichaam verhogen. De smaak, textuur en eetbeleving van de patiënt staan hierbij voorop.

Een focusgroep krijgt het ontwikkelde voedingsproduct voorgeschoteld. Het ontwikkelde voedingsproduct wordt aan een focusgroep voorgelegd. Via een zorgpad zal AZ Delta de voedingstoestand van de patiënten en de effecten van de nieuw ontwikkelde gepersonaliseerde voeding monitoren.

  • Partnerschap BeWell Innovations – Greenhabit – Triamant – VIVES – Universiteit Maastricht

De bedrijven BeWell InnovationsGreenhabitTriamant en kennisinstellingen VIVES en Universiteit Maastricht ontwikkelen een multidisciplinair, digitaal leefpad voor patiënten met COPD en sarcopenie.

Dit leefpad “LifeHabit”, toepasbaar in een thuisomgeving, stuurt in realtime informatie door naar zorgverstrekkers over gedrag, beweging en voedselinname van patiënten. Dit zorgt voor een betere kennis en opvolging van COPD- en sarcopeniepatiënten en stimuleert patiënten tot het aanhouden van hun vooropgestelde therapieschema’s.

Het digitaal ‘leeftraject’ maakt gebruik van telemonitoring, educatie, M-health, gamification en online coaching en zorgt er voor dat zorginstellingen en woonzorgcentra hun patiënten binnen zorgtrajecten nog beter kunnen opvolgen.