Provincie West-Vlaanderen bouwt ‘Technicum’ van 5.500 m² voor secundair onderwijs (Kortrijk)

Op dinsdag 25 mei stelde de Provincie West-Vlaanderen de plannen voor ‘Technicum’ voor.

Technicum is een nieuw gebouw dat op de campus ‘Techniek & Design’ van het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) in Kortrijk zal gerealiseerd worden. Met ‘Technicum’ stoomt de Provincie het PTI klaar voor de toekomst. Het nieuwe gebouw zal 5.500 m² aan praktijkruimtes omvatten en moet plaats bieden aan 600 leerlingen uit het technisch en beroepssecundair onderwijs die een opleiding volgen in domeinen die gelinkt zijn aan de maakindustrie zoals mechanica, elektriciteit en textiel. Er is een totaalbudget van 6,5 miljoen euro. De opening is voorzien voor de start van het schooljaar 2023-2024. Momenteel volgen 466 leerlingen een opleiding op de campus ‘Techniek & Design’.

Klaarstomen voor de toekomst voor de hele sector

Met de komst van het nieuwe gebouw wil de Provincie inspelen op een snel evoluerende markt en de sterke positie van West-Vlaanderen op vlak van machinebouw en mechatronica behouden en versterken. Via de nieuwe infrastructuur kan ze een antwoord bieden aan het groeiend tekort aan technische geschoolden en wetenschappelijk opgeleide werkkrachten.

Daarnaast wordt de nieuwe locatie ook een meerwaarde voor opleidingsinstanties die op vandaag al gebruik maken van de praktijkruimtes, bv. instellingen voor hoger onderwijs en centra voor volwassenenonderwijs. Ook bedrijven zullen de infrastructuur, uitrusting en expertise kunnen gebruiken voor hun digitale transformatie en om hun productiemedewerkers op te leiden. De nieuwe infrastructuur moet niet alleen de link met de bedrijven versterken maar ook onderzoek en ontwikkeling aantrekken.

Lees hier het volledig persbericht van Provincie West-Vlaanderen. De 3D-plannen van het Technicum kan u hier bekijken.