FUTURE LOGISTICS HUB TOONT WEST-VLAAMSE KMO’S DE WEG NAAR PHYSICAL INTERNET

Physical Internet is een belangrijke sleutel voor een duurzame logistieke toekomst. Daarom ontwikkelden we met de Future Logistics Hub in de ABC-toren van Zeebrugge een interactief belevingscentrum om bedrijven, organisaties en universiteits- en hogeschoolstudenten te informeren en te inspireren.

Wereldwijd neemt het vervoer van fysieke goederen toe. Het aantal vrachtwagens op de baan stijgt en er zijn meer uitlaatgassen die schadelijk zijn voor het milieu. Er is ook nog veel ruimte voor efficiëntiestijging. Heel veel vrachtwagens rijden bijvoorbeeld met lege opleggers. Of denk aan problemen veroorzaakt door onverwachte knelpunten, zoals het recente incident op het Suez-kanaal. Logistieke stromen optimaliseren zorgt dus voor ecologische én economische voordelen.

Evolutie klassieke supply chain

De basis voor duurzame goederenstromen van de toekomst is Physical Internet: een netwerk van logistieke knooppunten die goederen op de meest efficiënte manier van oorsprong naar bestemming brengt. Eenvoudig uitgelegd kan u het principe vergelijken met het versturen van een email. Voor de ontvanger is het niet belangrijk om te weten welk traject de boodschap afgelegd heeft.

Bouwstenen Physical Internet

Voorlopig klinkt dit nog als toekomstmuziek maar er zijn al heel wat nieuwe digitale technologieën zoals blockchain, AI, big data, internet of things, digital twins, AR/VR die het logistieke proces naar een hoger niveau kunnen tillen richting logistiek 4.0.

West-Vlaamse bedrijven inspireren

Met de Future Logistics Hub informeren en inspireren we bedrijven. Boek nu al uw bezoek en ontdek de vele toepassingsmogelijkheden. Met een serious game ontdekt u hoe u uw supply chain optimaliseert en de meerwaarde van multimodaal transport. We doorlopen samen de verschillende bouwstenen om tot een toekomst met Physical Internet te komen. Heel wat bedrijven zoals onder andere Agristo, Westlandia, Oesterbank, Zoutman, Seafar en Groep De Cloedt etaleren hun best practices in de hub. Elke zes maanden voegen we nieuwe innovatieve bedrijfscases toe. West-Vlaanderen wil zich verder ontwikkelen tot een logistieke topregio. Met de Future Logistics Hub, die pioniert in Physical Internet, zetten we een nieuwe stap om die ambitie te verwezenlijken.

Interesse?
Boek hier je bezoek!