Drone West etaleert mogelijkheden drones voor bedrijfswereld

POM West-Vlaanderen, VIVES, Inagro en TUA West blikken op een geslaagde lancering van Drone West terug. 170 bezoekers ontdekten vrijdag 7 december bij VIVES in Brugge het uitgebreide en innovatie aanbod van 30 bedrijven uit de dronesector. Daarnaast kregen ze een stevig inhoudelijk programma met breakoutsessies en een paneldebat voorgeschoteld.

Drones zijn aan een opmars bezig. Vaak worden ze louter geassocieerd met fotografie en video-opnames maar ook in heel wat industriële sectoren kunnen ze een serieuze meerwaarde betekenen. Drones kunnen de groei en evolutie van verschillende graangewassen evalueren. In de bouwsector kunnen ze werven bewaken of metingen doen tot op de millimeter nauwkeurig. Op zee kunnen ze ingezet worden om inspecties op windmolens uit te voeren. Met Drone West wilden we de bedrijven overtuigen over de talloze toepassingen voor de industrie.

  • Drone West startte met Jasper Pillen, woordvoerder van François Bellot, federaal minister van Mobiliteit, met een stand van zaken van de langverwachte Europese droneregelgeving. Het kabinet hoopt dat deze nieuwe regelgeving van kracht wordt in de zomer van 2019 maar wanneer de lidstaten geen consensus vinden, zal dit nog minstens een jaar aanslepen.
  • Agoria presenteerde haar studie over de Belgische drone-industrie. Het potentieel van deze sector is enorm. Agoria berekende dat drones tegen 2020 jaarlijks een omzet van 409 miljoen euro kunnen opleveren. Om bedrijven een duidelijk beeld van het aanbod van dronebedrijven te geven, deelde Agoria in primeur de eerste editie van de Drone Pages uit aan de deelnemers. Deze gele gids voor dronedienstverleners biedt een overzicht van meer dan 160 bedrijven en dienstverleners met hun coördinaten.
  • Luchtverkeerleider Skeyes (het vroegere Belgocontrol) getuigde over de mogelijkheden en uitdagingen van zijn nieuw platform om het groeiende droneluchtverkeer in goede banen te leiden.

DroneLab

VIVES pakte uit met het DroneLab. Via een mobiel field lab wil VIVES dronetoepassingen introduceren in diverse sectoren. Focus ligt zowel op varende, vliegende als rijdende onbemande voertuigen.

Er werd ook een oproep gelanceerd om België als living lab voor drones te gebruiken. Alle faciliteiten zijn al aanwezig en zo neemt ons land een voorsprong ten opzichte van de andere Europese concurrenten.

Bij de bezoekers niets dan positieve geluiden over het concept en het inhoudelijk programma van Drone West. Tijdens de receptie werden er dan ook al plannen gesmeed om volgend jaar Drone West 2.0 te lanceren.

 

 

 

Lees het volledige persbericht

Bekijk de fotoreportage

 

vlnr Geert Dangreau (POM West-Vlaanderen), Charlotte Destoop (TUA West), Jonathan Vanbeek (Inagro), Marieke D’hoop (TUA West) en Rob Deroo (VIVES)